Terwijl Israëli’s onderzoeken wat er mis is gegaan, vieren Palestijnse facties en roepen ze op tot een “dag van woede” morgen.

Terwijl de Israëlische autoriteiten onderzoeken hoe de ernstigste ontsnapping uit de gevangenis op maandag plaatsvond en zes Palestijnse gevangenen nog steeds vastzitten, wordt de Joodse staat ook geconfronteerd met gevangenisrellen in het hele land en bedreigingen van de terroristische organisatie Islamitische Jihad. 

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid, Omer Bar-Lev, heeft donderdag gezworen de zes veroordeelde terroristen te arresteren, terwijl veel Palestijnen   de “heldhaftige” ontsnapping uit de hoogbeveiligde Gilboa-gevangenis in het noorden van Israël vierden . 

De Israëlische minister van Openbare Veiligheid beloofde de mislukkingen die tot de ontsnapping leidden, grondig aan te pakken. 

“We zullen de vluchtende terroristen in handen krijgen, we zullen de fouten corrigeren die tot de ontsnapping hebben geleid – en als we professionele nalatigheid vinden, zullen we daar ook voor zorgen”, zei Bar-Lev. 

Eerder deze week bedreigde de Palestijnse Islamitische Jihad Israël en waarschuwde voor IDF-invallen in het Jenin-gebied van waaruit alle zes ontsnapte terroristen afkomstig zijn. 

“Als de IDF [Jenin] binnenkomt, zal het worden geconfronteerd met aanzienlijke vuurkracht van vele wapens en explosieven”, waarschuwde de islamitische terreurgroep op een persconferentie in Jenin. 

Ondanks een massale klopjacht waarbij talrijke Israëlische politie- en militaire eenheden sinds maandag betrokken waren, bleven de zes ontsnapte gevangenen vanaf donderdagavond op vrije voeten. 

Naast talrijke veiligheidsproblemen geloven Israëlische functionarissen in toenemende mate dat de ontsnapte gevangenen aanzienlijke hulp hebben gekregen, zowel van binnen als van buiten de gevangenis. Ambtenaren geloven dat de gevangenen naar de Westelijke Jordaanoever of naar Jordanië zouden kunnen zijn gevlucht. 

Dus, wie waren de zes terroristische gevangenen die ontsnapten door een tunnel die ze vermoedelijk uit hun gevangeniscel hebben gegraven? Wat betekent het voor Israël en zijn directe Arabische buren? 

Zakaria Zubeidi , een van de zes gevangenen die ontsnapten uit de Israëlische zwaarbeveiligde gevangenis, diende als senior terroristencommandant in de militaire vleugel van de Fatah Aqsa Martelarenbrigades tijdens de Tweede Intifada-terroristische oorlog tegen de Joodse staat in de vroege jaren 2000. 

Voordat hij werd gearresteerd, werd Zubeidi gezocht door de Israëlische autoriteiten voor zijn betrokkenheid bij talrijke terroristische aanslagen. Zubeidi had vroeger de bijnaam de “Sheriff van Jenin” vanwege zijn grote invloed in deze Arabische stad op de Westelijke Jordaanoever die tijdens de Tweede Intifada als een belangrijk terroristencentrum diende. 

De vijf andere gevangenen die samen met Zubeidi zijn ontsnapt, zijn allemaal lid van de islamitische terroristische organisatie Palestijnse Islamitische Jihad (PIJ). De ontsnappingssamenwerking tussen Zubeidi, een senior terrorist van de seculiere Fatah-koepelorganisatie van Mahmoud Abbas, en radicale islamitische terroristen is ongebruikelijk en zorgwekkend. 

Net als de grotere islamitische terroristische organisatie Hamas is PIJ een bittere politieke rivaal van Abbas’ Fatah-organisatie. Bovendien is het lang bevroren Palestijns-Israëlische vredesproces gebaseerd op de veronderstelling dat een “gematigde” Fatah tegen terrorisme en geweld tegen Israëli’s is. De ontsnapping uit de gevangenis zou Fatah en de islamitische terroristische organisaties mogelijk onder druk kunnen zetten om hun politieke meningsverschillen opzij te zetten en zich tegen Israël te verenigen. 

Terwijl Mahmoud Abbas officieel tegen terrorisme is, blijft zijn Palestijnse Autoriteit terroristen die Joden doden prijzen als ‘helden’. In de afgelopen jaren is het gezag van Abbas geleidelijk uitgehold en kan hij er niet meer omheen dat Fatah steeds minder populair wordt in de Palestijnse gebieden. 

Verschillende Palestijnse facties zoals Hamas en PIJ  hebben opgeroepen  tot een “dag van woede” op vrijdag ter ondersteuning van de ontsnapte terroristen. Wat Abbas ook persoonlijk denkt, hij kan het zich politiek niet veroorloven om in het openbaar zwak over te komen tegenover Israël. Een functionaris van de Palestijnse Autoriteit waarschuwde de Joodse staat dat zijn “repressieve” maatregelen tegen gevangengenomen terroristen een nieuwe intifada zouden kunnen uitlokken. 

“Israël speelt met vuur. De kwestie van de gevangenen ligt uiterst gevoelig. De situatie is erg gevaarlijk’, zei de ambtenaar van de Palestijnse Autoriteit.  

Terwijl de Joodse staat zich schrap zet voor mogelijke nieuwe terroristische aanslagen, vormt de ontsnapping uit de gevangenis een ernstig dilemma voor de president van de Palestijnse Autoriteit en Fatah-voorzitter Abbas. Terwijl zijn organisaties de ontsnapte terroristen officieel prijzen, heeft Abbas onlangs een ontmoeting gehad met de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz om hernieuwde veiligheidssamenwerking en financiële hulp van de Israëlische regering te bespreken. 

Als Abbas de kant van Israël kiest, zal een groot deel van zijn eigen bevolking hem als verrader bestempelen.

Aan de andere kant loopt Abbas het risico een broodnodige financiële reddingslijn van de Israëlische regering te verliezen als hij zich niet distantieert van de terroristische activiteiten tegen Israël. 


Bronvermelding:
Datum:        10-09-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:        Israëlische politieagenten hebben een wegversperring opgezet bij het knooppunt Jizreel bij Jenin, in de zoektocht naar zes Palestijnse gevangenen die maandag uit de Gilboa-gevangenis zijn ontsnapt. 9 september 2021. (Foto: Michael Giladi /Flash90
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב