De Europese straten en pleinen sidderden vorige week van schrik. Ze hoorden verschrikkelijke dingen tijdens de demonstraties tegen Israël. Die geluiden hadden ze lang geleden ook al eens gehoord. Wel in een andere taal, maar het ging over dezelfde bevolkingsgroep – de Joden – en dezelfde ‘oplossing’ werd voorgesteld: ‘vernietiging’. Niet dat het met die woorden werd gezegd, maar er werd wel duidelijk op gehint.

Op de Dam, ons vrijheidsplein, waren Talibanvlaggen te zien. En er werd geroepen: ‘één staat, het kalifaat’. Daarbij klonk er ‘Khybar’, samen met dit bijhorende lied: ‘Khaybar, khaybar yaa yahud, jaisj-e-mohammed saufa ya’ud’ (Khaybar, o Joden. Het leger van Mohammed komt er weer aan). Ook al niet erg geruststellend. Het grijpt terug op de slag om Khaybar van 629. De Joden werden toen door Mohammed verdreven uit de Oase Khaybar, honderd kilometer van de stad Medina.

Misschien maken die strijdkreten op ons niet zoveel indruk omdat we de taal niet verstaan en omdat we de lading van de woorden niet begrijpen, of niet willen begrijpen. Hoe dan ook, de Palestijnen winnen in Europa aan sympathie, zeker van links. In De Volkskrant van 22 mei schrijft Martin Sommer: “Dat Israël vecht voor het naakte bestaan, legt weinig tot geen gewicht in de schaal. (…) In de gemeenteraad van Amsterdam zijn er over de demonstraties op de Dam kritische vragen gesteld. De rechtse partijen VVD, CDA, JA21, de ChristenUnie en de Partij van de Ouderen, ondertekenden. Geen van de progressieve partijen tekende mee.”

Dan zijn er ook nog dominees die vinden dat het hoog tijd wordt om excuus aan te bieden aan de Palestijnen. Een andere theoloog roept ons op om vooral nuchter over Israël te denken. Niks bijzonders met dat land. Niets bijzonders? Nou ja, ze worden altijd en overal vervolgd, maar daar gaat het nu even niet om. Nuchter over Israël denken? De vijanden van Israël denken daar heel anders over. Israël is een bijzonder volk. Of je het graag wilt of niet. Het is het uitverkoren volk van God.

Is er nog een oplossing, dat vragen veel mensen zich af. Er is nu weer een wapenstilstand, maar er is geen haatstilstand. In Israël niet en ook niet in Europa. Links Nederland heeft weer laten zien wat we van hen kunnen verwachten. Niets dus. Moeten we dan maar op rechts? In elk geval niet op extreemrechts. Haat brengt niet de oplossing.


Bronvermelding:
Datum:        31-05-2021
Auteur:        Krijn de Jong
Website:      zaut.org


 

 

EN / NL/ עב