De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Yair Lapid, kondigde vandaag de benoeming aan van de allereerste speciale gezant voor de bestrijding van antisemitisme en de delegitimisering van Israël, waarbij hij de bekende Israëlisch-Amerikaanse kunstenares, actrice, auteur en opinieleidster Noa Tishby benoemt tot de nieuw opgerichte functie.

In de rol zal speciaal gezant Tishby – die is geboren en opgegroeid in Israël en nu zowel daar als in de Verenigde Staten woont – zich richten op het wereldwijd bewust maken van antisemitisme en inspanningen om Israël te delegitimeren en dienen als pleitbezorger om haat te voorkomen en te bestrijden gericht op joden.

Ze zal namens het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken optreden om initiatieven over de hele wereld voor een belangrijk publiek te leiden, een internationale dialoog op gang te brengen en te reageren op daden van antisemitisme.

“De oprichting van deze functie en de benoeming van Noa Tishby is een volgende stap die Israël en onze strijd tegen antisemitisme internationaal zal versterken op een moment dat Joden over de hele wereld opnieuw worden geconfronteerd met een alarmerende en dramatische opleving van antisemitisme”, zei minister van Buitenlandse Zaken Lapid.

“Ze is een begaafd auteur en denker die lange tijd een krachtige stem is geweest over antisemitisme en de delegitimering van de staat Israël. In deze strijd is het van cruciaal belang om het Israëlische verhaal goed te vertellen, besluitvormers en de wereldopinie te beïnvloeden en snel en krachtig te reageren op daden van haat en geweld tegen Joden. Als een van ’s werelds meest invloedrijke joden zijn er maar weinigen beter voorbereid om dat op het wereldtoneel te doen dan speciaal gezant Tishby.”

Enquêtes hebben aangetoond dat meer dan een miljard mensen over de hele wereld antisemitische opvattingen hebben. Recente FBI-rapporten citeren dat joden het doelwit zijn van 58% van alle religieus gemotiveerde haatmisdrijven in de VS, terwijl joden slechts 2% van de Amerikaanse bevolking uitmaken.

Als gevolg van het toenemende antisemitisme heeft de helft van de Amerikaans-joodse studenten hun joodse identiteit verborgen en 65% heeft gezegd zich onveilig te hebben gevoeld op de campus. Uit een onderzoek bleek dat een op de tien jonge Amerikaanse volwassenen zich niet kan herinneren ooit over de Holocaust te hebben gehoord, terwijl 63% van de ondervraagde jongvolwassenen niet wist dat 6 miljoen Joden werden vermoord tijdens de Holocaust. Bovendien zijn de inherent antisemitische pogingen om Israël te delegitimeren de afgelopen jaren sterk toegenomen door initiatieven zoals de BDS-beweging.

Speciaal gezant Noa Tishby zei:

“Ik kan me geen grotere eer voorstellen dan de staat Israël te vertegenwoordigen om te werken aan het uitroeien van de toenemende dreiging van irrationele en gevaarlijke haat tegen Joden, antisemitisme aan de oppervlakte te brengen en de dialoog te bevorderen. Antisemitisme is de oudste en meest duurzame vorm van haat en discriminatie.

“Wat duidelijk wordt uit de tragische, gewelddadige gebeurtenissen die zich hebben voorgedaan in Charlottesville en meer recentelijk in Texas, evenals de golf van antisemitische aanvallen over de hele wereld tijdens het conflict met Hamas in Gaza vorig jaar, is dat het gevaar waarmee joden en de staat van Israël komt nu meer voor dan ooit sinds de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust.

“Geen enkel individu zal ooit antisemitisme uitbannen – dit is een strijd die zowel door joden als niet-joden collectief moet worden gevoerd. Ik zal onvermoeibaar werken om die inspanning te helpen leiden.”

Tishby werd in 1977 geboren in Tel Aviv, Israël en diende twee jaar bij de Israëlische strijdkrachten (IDF).

Ze ontving een toneelbeurs van het Tel Aviv Museum of Arts en was prominent aanwezig in populaire Israëlische tv-, film- en toneelproducties voordat ze haar film- en televisiecarrière in de VS begon als producer, acteur en schrijver.

In 2011 richtte Tishby Act for Israel op en is sindsdien een leidende stem geworden in de VS en in het buitenland op het gebied van antisemitisme en pogingen om Israël te delegitimeren.

Ze is erkend als een van de 50 meest invloedrijke joden ter wereld door de Jerusalem Post en werd door The Hollywood Reporter genoemd als een van de belangrijkste internationale tv-managers.

Als een bekend auteur schreef ze “Israël: Een eenvoudige gids naar het meest onbegrepen land op aarde’, waar ze het verhaal van Israël en het zionisme vertelt en lang gekoesterde mythen over de staat Israël en de joden aanpakt.

Ze levert bijdrages aan The Huffington Post, Jerusalem Post, The Jewish Journal, NY Post, Tablet en Ynet en spreekt en schrijft regelmatig over beleid, cultuur en internationale betrekkingen.

EN / NL/ עב