Donderdag 6 Januari – 4 Shvat

Plaatsvervangend premier en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid zei maandag dat een van Israëls grootste uitdagingen in 2022 het afweren zal zijn van beschuldigingen dat het een ‘apartheidsstaat’ is. “Wij denken dat er in het komende jaar een debat zal zijn dat ongekend is in haar venijn en in de uitstraling rond de woorden ‘Israël een apartheidsstaat,'” vertelde Lapid aan Israëlische verslaggevers tijdens een persbriefing.
[ Als je weet dat het niet zo is, haal dan de schouders op, tegenspreken helpt niet. wj ]
Voor meer zie World Israel News

Libanese journalist Nadim Koteich schrijft cynisch, “Libanon de overwinnaar en Israël de verslagene”? … De Hezbollah laat niet toe dat iemand haar “overwinning” in twijfel trekt, en dringt er meer dan ooit op aan wanneer het over Israël gaat. …”Dus… gaan we niet met Hezbollah redetwisten over de vraag of zij Israël wel heeft verslagen of Israël de Hezbollah, samen [de rest van] ons. [Laten we het in plaats daarvan vragen we [samen] waarom het, van het toppunt van overwinning in de krochten van de nederlaag is gegleden, terwijl Israël uit de krochten van de nederlaag is opgeklommen naar de troon van vele overwinningen. Hoe komt het dat, 15 jaar na [de oorlog van 2006 tussen Hezbollah en Israël], Israël zijn ‘nederlaag’ te boven is gekomen terwijl wij onze ‘overwinning’ hebben verkwanseld?
Voor meer zie Memri

De BDS-petitie is blijkbaar weg gehaald nadat een blogger erop wees dat deze werd gepubliceerd met Israëlische software. Het is niet precies duidelijk waarom of hoe, maar een BDS-petitie werd verwijderd nadat B’nai Brith Canada erop wees dat het was gepubliceerd op een Wix-website. Wix is een in Tel Aviv gevestigd bedrijf dat mensen in staat stelt om gratis websites te maken.
Voor meer zie United with Israel

Israël blijft optimistisch als de VAE en andere landen toetreden tot de VN-Veiligheidsraad. De Emiraten voegen zich bij Albanië, Brazilië, Gabon en Ghana en installeren de vlag van hun land buiten de raadszaal, in de plaats van Estland, Niger, Saint Vincent en de Grenadines, Tunesië en Vietnam.
Voor meer zie JNS

In het artikel dat we deze week eerder plaatsen over het deuterocanonieke boek 4 Ezra, hebben we ingezoomd op wie precies de drie hoofden waren van de driekoppige adelaar. Het lijkt erop dat het middelste hoofd het Byzantijnse Rijk voorstelt, wat stierf in 1453. De 2 overgebleven hoofden zijn, als we de interpretatie goed volgen, waarschijnlijk Rusland en de Europese Unie, die tegen elkaar strijden. Deze analyse is echter niet compleet zonder hoofdstuk 15 en 16 van het apocrief 4 Ezra te raadplegen.
Voor meer zie Unravelations – NL

Nederland beëindigt de financiering van één van 6 Palestijnse groepen die op zwarte lijst van Israël staan. Volgens de Nederlandse regering hadden UAWC-leden “individuele banden” met terreurgroep PFLP, maar bij het onderzoek werden geen verstrekkende financiële banden gevonden die door Israël worden aangevoerd. Na een onderzoek van een jaar heeft de Nederlandse regering woensdag formeel de banden verbroken met een van de zes Palestijnse maatschappelijke organisaties die door Israël eind 2021 op controversiële wijze tot terreurgroep zijn verklaard.
Voor meer zie The Times of Israel zie ook Terug naar Zion

Meretz MK Yair Golan Onderminister van Economie noemt de Homesh kolonisten ‘onmenselijk,’ waarop Premier Naftali Bennett uithaalde naar Golan – een lid van zijn coalitie – en zei dat de bewoners van Judea en Samaria de moderne pioniers van Israël zijn.
Voor meer zie The Jerusalem Post

De speciale VN-rapporteur op het gebied van marteling heeft uitgehaald naar het optreden van de Nederlandse politie bij demonstraties. Nils Melzer noemt op Twitter beelden van slaande agenten “een van de meest walgelijke voorbeelden van politiegeweld sinds George Floyd”, een zwarte Amerikaan die om het leven kwam bij zijn hardhandige arrestatie.
Voor meer zie HLN

Is het mysterie opgelost? We hebben net wat nieuwe cijfers gekregen die niemand kan ontkennen. Al maanden schrijf ik (Michael Snyder) over een van de grootste mysteries van het afgelopen jaar. Zowel in de Verenigde Staten als in de rest van de wereld lijken miljoenen werknemers volledig uit het systeem te zijn verdwenen. Ik heb hierover grote artikelen geschreven in september, oktober en december.
Verder lezen – NL

Covid-journaal week 1/4/2022
Verder lezen – NL

Rusland stuurt parachutisten naar Kazachstan om dodelijke onlusten de kop in te drukken. Pantserwagens en troepen arriveren donderdag in Almaty. Het internet in het land ligt grotendeels plat. Acht politieagenten en de nationale garde zijn gedood, 1.000 mensen zijn gewond geraakt tijdens de protesten.
Voor meer zie The Jerusalem Post

De Houthis uit Jemen beweren dat zij een VAE-schip als doelwit namen in een ‘waarschuwing’ naar Israël. In het verleden hebben de Houthis, die wapens en steun ontvangen van Iran, over het algemeen Israël bekritiseerd en antisemitische verklaringen opgesteld “waarin de Joden werden vervloekt”, maar Israël nog nooit aangevallen.
Voor meer zie The Jerusalem Post

Daniella Weiss is hoofd van de Nahala-organisatie en een van de leiders van de Gush Emunim-beweging. In een interview met Israel National News – Arutz Sheva, besprak zij de onlangs aangenomen Elektriciteitswet, die zij ziet als de zoveelste stap die de huidige regering zet in de richting van de afgrond. “Dit was een schokkend, verschrikkelijk moment in de geschiedenis van het zionisme,” zei Weiss. “Ik denk eigenlijk dat dit het moment was waarop de regering haar eigen lot bezegelde – en gaat vallen.”
Voor meer zie Arutz Sheva

Onbekende daders hebben een groep VN-vredeshandhavers in Zuid-Libanon aangevallen, hun voertuigen vernield en officiële voorwerpen van hen gestolen, aldus een VN-ambtenaar die woensdag door The Associated Press werd geciteerd.
Voor meer zie Arutz Sheva

Opiniepeiling: 80% van Israëli’s bezorgd over groei antisemitisme wereldwijd. Meer dan de helft van het Israëlische publiek denkt dat het COVID-19-beleid van het land de betrekkingen met het diaspora-Jodendom zal schaden, zo blijkt ook uit de enquête.
Voor meer zie Israelhayom

Palestijnen denken echt dat ze het middelpunt van de wereld zijn. De laatste peiling van het Palestijnse Centrum voor Beleids- en Enquêteonderzoek onder Palestijnen, die eind december werd vrijgegeven, bevat geen echte verrassingen in de antwoorden op vragen die ze elke keer stellen.
Verder lezen – NL

De plaatselijke commissie voor planning en bouw van de gemeente Jeruzalem heeft woensdag vijf nieuwe plannen goedgekeurd aan de overkant van de “Groene Lijn” in Jeruzalem in enorme hoeveelheden van 3.557 nieuwe wooneenheden, volgens de website van Peace Now.
Voor meer zie The Jewish Press

De befaamde Egyptoloog en voormalig minister van Antiquiteiten Zahi Hawass staat aan het hoofd van een nieuwe archeologische missie die tot doel heeft de graftombe te lokaliseren. De jacht zal worden geconcentreerd op de westelijke oever van Luxor en komt na jaren van intens debat over de locatie van Nefertiti’s begraafplaats.
Voor meer zie All Arab News

David Leonhardt schreef dinsdag een opinieartikel in de New York Times Morning Newsletter, getiteld “Geen manier om volwassen te worden”, waarin hij stelde dat “Amerikanen meer kwaad voor kinderen hebben aanvaard in ruil voor minder kwaad voor volwassenen”. Dit “offer” is precies de houding die de Israëlieten aannamen toen zij hun kinderen offerden aan de Kanaänitische godheid Molloch, beweert een Israëlische rabbijn.
Voor meer zie Israël365

Beschadigde beeltenis boek 2. Hoofdstuk 16: Ninurta de ster, pijl, en koning van Hades. De god van de dood, bekend als Enlil / Ninurta, bleef Noord-Israël verleiden met beloften van vleselijke genoegens; maar vervolgens eisten zij kinderoffers. Het Noordelijke Koninkrijk werd uiteindelijk zo slecht dat Jesaja over hen schreef: “Het volk dat wandelde in duisternis … Zij die wonen in het land van de schaduw van de dood” (Jes. 9:2).
Verder lezen – NL

De wederkomst van Saturnus – Deel 16: Vader-God van de Akkadiërs, Amorieten en Filistijnen. Nu gaan we naar het deel van Mesopotamië dat ligt tussen de gebieden die de thuisbasis waren van de entiteiten die we al hebben besproken: Kumarbi, in het noordelijke gebied van de Hoerriërs; El, wiens thuis in het westen lag; en Enlil, die vooral in het zuiden van Mesopotamië werd vereerd. In het midden van deze gebieden vinden we hun equivalent, Dagan.
Verder lezen – NL


Dit bericht is samengesteld en met toestemming geplaatst van Wim Jongman / wimjongman.nl.


 

EN / NL/ עב