De Israëlische minister van Vervoer wil de nederzettingen in Judea en Samaria uit hun isolement bevrijden en verbinden met Israëlische steden door de aanleg van nieuwe wegen en treinverbindingen en verbetering van het openbaar vervoer, bericht de krant Israel Hayom.

‘Soevereiniteit door vervoer’ luidt het concept, dat de Israëlische minister van vervoer Bezalel Smotrich actief nastreeft. De nederzettingen in Samaria en Judea zullen via nieuwe wegen, treinverbindingen en andere nationale projecten met Israëlische steden worden verbonden en geïntegreerd. Het huidige isolement moet door de nieuwe verkeersplanning worden beëindigd, aldus de minister. ‘De inwoners van deze gebieden, zowel Israëli’s als Palestijnen, hebben geen behoorlijk openbaar vervoer, ze hebben geen mogelijkheid om ergens naar toe te gaan. Dit moet veranderen, maar wel op de lange termijn’, vervolgt Smotrich. De regio moet verbonden en geïntegreerd zijn zoals alle andere regio’s in Israël.

Om dit project te verwezenlijken heeft de minister van Vervoer al een apart bureau opgericht voor de planning in Judea en Samaria en de integratie ervan in nationale projecten, zodat de inwoners van Judea en Samaria op lange termijn een oplossing voor hun problemen zullen hebben. Dit betekent dat een aantal kwesties, die voorheen door de overheid werden genegeerd, nu adequaat worden aangepakt. Daardoor zullen de inwoners van deze gebieden eindelijk gebruik kunnen maken van de ‘Rav Kav kaart’ (de Israëlische OV-chipkaart), die in heel Israël wordt gebruikt.

‘Jarenlang werden de wegen alleen maar hersteld omwille van coalitieafspraken binnen de regering, er is geen lange termijn oplossing, dat moet ophouden,’ zei Smotrich tegen de krant Israel Hayom.

De uitbreiding van de weg die Jeruzalem met Gush Etzion verbindt zou ongeveer 1 miljard shekels (283 miljoen dollar) kosten. Een nieuwe hoofdweg vanuit Gush Etzion verder naar het zuiden zal tegen vergelijkbare kosten worden aangelegd.

– – – – –

Bronvermelding
Datum:       04-11-2019
Auteur:       Redactie Israel Today
Beeld:        Pixabay
Website:    https://israeltoday.nl/

– – – – –

EN / NL/ עב