Alle partijen begrijpen de dringende behoefte aan kalmte. Het enige probleem is dat de leiding van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah geen controle heeft over haar eigen mensen.

In Jordanië werd onderhandeld over de-escalatie tussen Israëli’s en Palestijnen. Parallel daaraan werden twee Israëli’s broers in hun auto doodgeschoten door Palestijnse terroristen in Samaria. Gisteren vond in Aqaba een internationale topontmoeting plaats, waaraan werd deelgenomen door Jordanië, Egypte, de VS en hoge ambtenaren van Israël en de Palestijnse Autoriteit. Alle partijen proberen met spoed de situatie in Israël te bezweren. In de afgelopen vier weken zijn 13 Israëli’s vermoord door Palestijnse terroristen. Tegelijkertijd hebben de Israëlische veiligheidstroepen de afgelopen weken gerichte operaties uitgevoerd tegen Palestijnse terreurcellen en -bendes in Nablus en Jenin.

Dertien Israëlische doden in de afgelopen vier weken.

Een kruitvat enkele weken voor de islamitische vastenmaand Ramadan. Alle partijen begrijpen de dringende behoefte aan kalmte. Het enige probleem is dat het Palestijnse autonome leiderschap in Ramallah geen controle heeft over zijn eigen volk. De Palestijnse leider Mahmoud Abbas kan allerlei overeenkomsten met Israël sluiten, maar als de mensen onder zijn volk hem niet respecteren, heeft niets zin.

Aan het einde van de top gisteren, kondigde Jordanië aan: Israël heeft ermee ingestemd de Joodse bouw in de nederzettingen te bevriezen.

Israëls rechtse religieuze minister van Financiën Bezalel Smotrich: “Dit zal niet gebeuren”.

Een hoge Israëlische politieke functionaris: “De vernieuwing van de veiligheidscoördinatie met de Palestijnse Autoriteit wordt overwogen”.

Dezelfde bron bevestigde aan de Jordaanse bron dat er de komende maanden geen verdere beslissingen over de uitbreiding van Joodse nederzettingen zullen worden genomen. Volgens berichten in Jordanië omvat de overeenkomst een verbintenis van Israëlische zijde om de besprekingen over de bouw van nieuwe wooneenheden in de nederzettingen vier maanden lang stop te zetten en om eerst de komende zes maanden verdere Joodse nederzettingenblokken een halt toe te roepen.

In de Palestijnse netwerken worden de terroristische aanslagen natuurlijk geprezen en zo wordt de bevolking aangemoedigd om nieuwe aanslagen tegen Joden te plegen. De afspraken in Aqaba maken nauwelijks een kans.

Bovendien zouden de partijen zijn overeengekomen de oprichting van een gezamenlijk veiligheidscomité te hervatten. De vernieuwing van een veiligheidscoördinatie en de capaciteit van de Palestijnen om eindelijk de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor de bestrijding van het Palestijnse terrorisme in de Palestijnse gebieden moet dringend worden onderzocht. Vóór de Ramadan (die op 22 maart begint) zal een tweede vergadering onder toezicht van Egypte worden gehouden om de vooruitgang met betrekking tot de veiligheidsas te bespreken. Bovendien moet een gezamenlijk burgercomité worden opgericht om nieuw vertrouwen op te bouwen. Vanuit Israëlisch oogpunt is dit vrijwel onmogelijk, maar Israël houdt altijd hoop.

De kritiek op de akkoorden is groot in de regeringscoalitie. “Als deze overeenkomsten waar zijn, dan is dit een schande voor Israël”, benadrukte Likud-parlementslid Danny Danon. “Dit kan niet waar zijn. Op de dag van een moorddadige terroristische aanslag geeft de Israëlische regering een prijs aan het terrorisme en stemt zij in met de Palestijnse Autoriteit om de Joodse bouw in Judea en Samaria te stoppen.”

Israëlische veiligheidstroepen bewaken de ingang van de Joodse nederzetting Maaleh Adumim.

Minister van Financiën Bezalel Smotrich merkte op: “Ik heb geen idee waarover in Jordanië al dan niet is gesproken. Ik hoorde over deze overbodige conferentie uit de media, net als iedereen. Maar ik weet één ding: de bouw en ontwikkeling in de Joodse nederzettingen zal geen dag worden bevroren. Dit is mijn verantwoordelijkheid. De IDF zal het terrorisme in alle gebieden in Judea en Samaria zonder voorbehoud bestrijden. We zullen dit in het kabinet bevestigen. Heel eenvoudig”.

De rechtse ministers hebben echte problemen om hun eigen beleid te presenteren aan het volk en vooral aan hun kiezers. Hun regeringsleider, Benjamin Netanyahu, beslist in dergelijke gevallen alleen met het veiligheidscomité en houdt zijn ministers buiten spel.

Vanuit het centrum van de Israëlische politiek sneerde Gideon Saar, van de Mahane Hamamlachti-partij onder Benny Gantz, dat de vorige regeringscoalitie dergelijke topontmoetingen van meet af aan weigerde omdat ze de gevolgen van een bevriezing van de Joodse nederzettingen wilde vermijden. “We weigerden toen compromissen te sluiten. Maar nu is een volledig rechtse coalitie aan de macht en die doet waar we voor op onze hoede waren,” zei Saar in zijn tweet.

De nieuwe afspraken in Jordanië zijn goed bedoeld, maar zullen waarschijnlijk niets nieuws opleveren. Hamas en zijn collega-terroristen zullen alles proberen om Israëls nieuwe rechtse religieuze regeringscoalitie tot een opstand of oorlog te verleiden. Dat is de angst die eerder wordt waargenomen dan de nieuwe akkoorden.

“Wat in Jordanië is afgesproken, blijft in Jordanië,” zei minister van Binnenlandse Veiligheid Itamar Ben-Gvir. Er wordt dus niets bevroren in Judea en Samaria.


Bronvermelding:
Datum:        28-02-2023
Auteur:        Aviel Schneider
Beeld:          Atia Mohammed / Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב