Zondagochtend was het weer raak op de Tempelberg nadat Palestijnen het conflict opzochten met de Israëlische politie om te voorkomen dat later vandaag honderden Joden het gebied bezoeken voor de vastendag van Tisha B’Av.

Volgens berichten in de Israëlische media hebben tientallen moslims zich in de Al-Aqsa moskee gebarricadeerd uit protest tegen de komst van de joodse gelovigen.

De Israëlische politie ging de locatie binnen en gebruikte rubberen kogels en “methoden voor het verspreiden van menigten” om het gebied te ontruimen.

Sommige Palestijnen gooiden stenen en geestelijken in Oost-Jeruzalem riepen volgelingen op om naar de Tempelberg te komen. Deze week markeert het begin van Eid al-Adha, een islamitische feestdag ter herdenking van het einde van de jaarlijkse hadj-bedevaart naar Mekka.

De onlusten komen een dag nadat bekend is geworden dat Israël de afgelopen maanden Joodse gebeden op de Tempelberg toestaat. Een grote verandering in de status-quo op de Tempelberg sinds de bevrijding van Jeruzalem tijdens de Zesdaagse Oorlog van 1967.

Bezorgd om conflicten met de Islamitische wereld te voorkomen, en gezien het feit dat ultraorthodoxe rabbijnen over het algemeen afraden om de Tempelberg te beklimmen uit angst om de plek te betreden waar het Heilige der Heiligen van de Tempel stond, heeft Israël sinds 1967 de Jordaanse Waqf toegestaan om religieuze autoriteit op de berg te behouden met als gevolg dat joden er niet mogen bidden.

Een verslaggever van Channel 12 filmde de afgelopen dagen echter de gebeden die op de Tempelberg plaatsvinden, terwijl politieagenten – die in het verleden hard optraden tegen iedere jood die er van werd verdacht een gebed te willen zeggen of een Bijbelvers te willen uitspreken- toekeken zonder in te grijpen.

Volgens het verslag zijn er naast gebeden ook Torah-lessen op Tempelberg gehouden, opnieuw met stilzwijgende goedkeuring van de politie.

De Tempelberg is de heiligste plek in het jodendom en de plaats waar de Bijbelse Tempels stonden. Op de negende van Av wordt de vernietiging van deze twee Tempels herdacht. Voor de Islam is de Tempelberg het op twee na belangrijkste heiligdom.


Bron: Joods.nl
Beeld: Israëlische politie op de Tempelberg. Foto Twitter.


 

EN / NL/ עב