Door: David Lazarus

De nieuwe film The Red Sea Diving Resort is geïnspireerd door één van de opmerkelijkste echte reddings­operaties ooit. Hij laat zien hoe de Israëlische Mossad duizenden Ethiopische Joden Israël binnensmokkelde, gebruik makend van een verlaten vakantie-­resort in Soedan.

Het was in het jaar 1982 en de toenmalige Israëlische premier Menachem Begin was vastbesloten, om de lang verloren Ethiopisch-Joodse stam, Beta Israel, te redden. Joodse gemeenschappen leefden al eeuwenlang in dorpen in het noorden van Ethiopië en verlangden er toch naar om naar Sion terug te keren. Duizenden leden van de Beta Israel stam werden gedwongen aan een verwoestende hongersnood te ontsnappen, om vervolgens in het door oorlog verscheurde buurland Soedan terecht te komen. Duizenden Joden stierven onderweg door hongersnood en uitputting of werden vermoord.

Degenen die het overleefden, werden met miljoenen andere vluchtelingen in smerige, door ziekte geplaagde kampen achtergelaten. Premier Begin belde de Israëlische geheime dienst, de Mossad, en stuurde hen op een missie om de Ethiopisch-Joodse gemeenschap te redden en terug te brengen naar Israël.

Maar hoe kunnen we duizenden Joden uit Soedan halen, een moslimland en lid van de Arabische Liga en gezworen vijand van Israël? Hoe kon de Mossad hen uit vijandelijk gebied en terug naar Israël krijgen zonder de verdenkingen en toorn van het Soedanese nationale leger te wekken? Met bussen naar de Soedanese grens rijden was onmogelijk, de route over land leidde door Egypte, in die tijd een vijand van Israël.

De agenten van de Mossad keken naar een kaart en herkenden, dat zowel Israël als Soedan kusten hebben langs de Rode Zee, een paradijs voor duikers en toeristen met spectaculaire koraalriffen en prachtige tropische vissen. Israëlische Mossad-agenten met een Europese achtergrond deden zich dus voor als zakenmensen die voor een Zwitsers reisbureau werkten en begonnen het toerisme langs de Soedanese Rode Zee-kust te promoten. Een lucratief en welkom bedrijfsplan voor de falende Soedanese economie. De agenten huurden een verlaten en failliet resort complex langs de kust voor drie jaar en kregen ‘officiële’ bescherming van het Soedanese Ministerie van Toerisme.

Nu had de Mossad het ‘wettelijke’ recht om vrachtwagens en bussen te gebruiken om ’toeristen’ naar het ‘resort’ te brengen, evenals de boten die ze nodig hadden om Joodse vluchtelingen over de Rode Zee naar Israël te vervoeren. De missie werd ‘Operatie Broeders’ genoemd, en hij bracht duizenden Ethiopische Joden terug naar Israël.
Toen echte toeristen naar het Red Sea Diving Resort begonnen te komen, die allemaal verwachtten dat ze kwaliteitsservice zouden krijgen, kwamen de plannen van de Mossad aan het licht en moesten de agenten snel met creatieve en humoristische oplossingen komen.

‘De geschiedenis bevat meer humor en is avontuurlijker, dan je bij een dergelijk ingrijpend drama zou verwachten. In de film Red Sea Diving Resort klinkt een onmiskenbare trots door in de zin van broederschap (de originele naam van de Mossad-missie was ‘Operatie Broeders) tussen Israëlische en Ethiopische Joden, en het improvisatievermogen en de dapperheid die hen met elkaar verbindt’, zegt de promotie van het San Francisco Film Festivalover de film Red Sea Diving Resort, die in première gaat als de afsluitende nachtfilm van het festival op 28 juli.

De regisseur van de film is Gideon Raff, maker van de veelgeprezen Israëlische serie Prisoners of War en een uitvoerend producer van zijn populaire Amerikaanse versie Homeland. De film is vanaf 31 juli te zien bij Netflix.

Bron: Israel Today
Datum 28 juli 2018

 

EN / NL/ עב