De nieuwe Israëlische regering wordt internationaal veroordeeld minder dan een week na de beëdiging nadat de nieuwe radicaal-rechtse minister van Nationale Veiligheid van Israël, Itamar Ben-Gvir, dinsdag de Al-Aqsa moskee in Jeruzalem bezocht.

Het laatste: de VN-Veiligheidsraad zal een spoedvergadering houden, op aandringen van Jordanië en de Palestijnen, over het bezoek van Ben-Gvir aan de heilige plaats.

De VAE, die de Arabische Liga vertegenwoordigt in de Veiligheidsraad, en China hebben namens de Palestijnse Autoriteit en Jordanië om de spoedvergadering gevraagd, aldus Israëlische en Amerikaanse functionarissen.

Snel bijpraten: het bezoek van Ben-Gvir aan de religieus meest gevoelige plaats van Jeruzalem zorgde voor spanningen in de regio.

De compound is de heiligste plaats voor joden, die het de Tempelberg noemen, en de derde heiligste voor moslims, die het Haram al-Sharif noemen.

Verschillende rondes van geweld tussen Israëli’s en Palestijnen zijn uitgebroken na eerdere incidenten op de compound, die wordt beheerd door de Jordaanse Islamitische Waqf en wordt beschermd door de Israëlische politie, volgens de status quo-regels.

Volgens de status quo kunnen joden en christenen de plek bezoeken, maar mogen alleen moslims bidden. In de afgelopen jaren is de status quo uitgedaagd door een aantal Joden die de site bezochten en onofficiële gebeden verrichtten.

Vorige week werd Ben-Gvir beëdigd als minister die verantwoordelijk is voor de politie die verantwoordelijk is voor de veiligheid op de heilige plaats.

Ben-Gvir, een rechtsextremist die joodse suprematiestandpunten heeft geuit, heeft jarenlang gepleit om de status quo op de Tempelberg te veranderen, de activiteit van de Jordaanse Waqf stop te zetten en zelfs een synagoge op het terrein te bouwen.

Het grote plaatje: het Palestijnse presidentschap en Hamas, evenals verschillende Arabische en islamitische landen, veroordeelden het bezoek van Ben-Gvir aan de site deze week.

De VS zeiden “diep bezorgd” te zijn en dat het bezoek “de spanningen kan verergeren en tot geweld kan leiden”.

De Israëlische regering beweerde dat verschillende ministers de site eerder hadden bezocht en daarom was het bezoek van Ben-Gvir geen schending van de status quo.

Dinsdagavond laat werd een raket gelanceerd vanuit Gaza richting Israël. Volgens het Israëlische leger is de lancering mislukt en is de raket in de Gazastrook terechtgekomen.

Wat te zien: de vergadering van de VN-Veiligheidsraad vindt plaats op donderdag om 15.00 uur ET. Het is nog onduidelijk of er een resolutie of verklaring zal worden voorgesteld door een van de raadsleden.

Het Israëlische ministerie van Buitenlandse Zaken stuurde een telegram, verkregen door Axios, naar de ambassades in de hoofdsteden van de lidstaten van de Veiligheidsraad met het verzoek om te lobbyen bij de lokale ministeries van Buitenlandse Zaken tegen het houden van de bijeenkomst en tegen elke mogelijke verklaring.

Riyad Mansour, de Palestijnse ambassadeur bij de VN, zei dat hij ontmoetingen heeft met de ambassadeurs van alle Arabische en islamitische landen en met de voorzitter van de Veiligheidsraad om ervoor te zorgen dat de internationale gemeenschap Ben-Gvir en de Israëlische regering veroordeelt.


Bronvermelding:
Datum:        05-01-2023
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Screenshot YouTube
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב