Israël heeft er lang op moeten wachten, 18 maanden maar liefst en drie verkiezingen, maar eindelijk is het dan zover en wordt donderdagavond de nieuwe regering beëdigd.

Donderdagavond begint om 18.00 uur een speciale zitting van de Knesset, waarna een einde zal komen aan de langste periode waarin Israël te maken had met een demissionaire regering.

Maar er is nog een record dat wordt gebroken, de 35ste regering van Israël wordt de grootste die het land ooit heeft gehad.

In het kader van het coalitieakkoord tussen Netanyahu en Gantz, die over 18 maanden Netanyahu als premier zal gaan opvolgen, zal deze regering de eerste 6 maanden 32 ministers hebben, 16 van de Likoed partij en het rechtse blok, en 16 van Blauw-Wit, waarna het zal groeien naar totaal 36 ministers en 16 onderministers.

Om voor iedereen een ministerspost te vinden, worden diverse ministeries in tweeën of in drieën gesplitst, om op die manier iedereen aan een baantje te helpen.

De maar liefst 36 ministers krijgen natuurlijk ieder een volledig bemand kantoor en een gepantserde auto met chauffeur.

Over 18 maanden neemt Gantz dan het stokje over van Netanyahu als premier en zal er opnieuw een stoelendans plaatsvinden over verdeling van de ministersposten.

Tot die tijd zal Gantz als minister van Defensie dienen en heeft hij ook de titel als ‘tweede premier’.

Andere prominente en in sommige gevallen opvallende benoemingen zijn die van Blauw-Wit parlementslid Gabi Ashkenazi als minister van Buitenlandse Zaken, Likud parlementslid Israel Katz als minister van Financiën, Blauw-Wit parlementslid Avi Nissenkorn als minister van Justitie en Likud parlementslid Yuli Edelstein als minister van Volksgezondheid.

Blauw-Wit zal ook de portefeuilles Toerisme, Wetenschap en Ruimte, Strategische Zaken en Sociale Zaken ontvangen.

De huidige minister van Volksgezondheid, Yaakov Litzman van de ultraorthodoxe United Torah Judaism, zal de woningportefeuille ontvangen. Aryeh Deri van Shas behoudt het Ministerie van Binnenlandse Zaken en de ontwikkeling van de periferie, Negev en Galilea.

Parlementsleden van de Arbeiderspartij, Amir Peretz en Itzik Shmuli, worden respectievelijk minister van Economische Zaken en Minister van Welzijn.

Derech Eretz parlementslid Yoaz Hendel wordt aangesteld als minister van Communicatie. Pnina Tamano-Shata van Blauw-Wit zal het ministerie van Aliyah en Integratie leiden, Chili Tropper zal naar verwachting het ministerie van Cultuur en Sport leiden, Michael Biton het ministerie van Minderheden, Alon Schuster het Ministerie van Landbouw en Omer Yankelevich het Ministerie van Diaspora Zaken.

Miri Regev van Likoed wordt naar verwachting benoemd tot minister van Transport. Netanyahu bood naar verluidt Regev aan dat zij over 18 maanden het ministerie van Buitenlandse Zaken kan gaan leiden, zodra Gantz premier zal worden.

Likoed’s Yoav Galant zal waarschijnlijk het Minister van Inlichtingen worden, Ofir Akunis het ministerie van Regionale Samenwerking en Ze’ev Elkin het ministerie van Milieubescherming, volgens Israel’s Channel 12.

Likoed zal ook de portefeuilles Religieuze Zaken, Energie, Jeruzalem en Onderwijs ontvangen.

Netanyahu-vertrouweling Amir Ohana, die momenteel fungeert als interim-minister van Justitie, zal naar verwachting de portefeuille voor Openbare Veiligheid ontvangen, die toezicht houdt op wetshandhaving.

En last but not least Gesher-partijchef Orly Levy-Abekasis, die in maart brak met haar linkse partners in de inmiddels ter ziele gegane alliantie Labor-Gesher-Meretz en zich in april bij Netanyahu voegde, zal leiding geven aan een nieuw gecreëerde portefeuille, het Bureau voor versterking en promotie van de gemeenschap.

De nieuwe post zal een aantal verantwoordelijkheden overnemen die momenteel worden beheerd door het ministerie van Openbare Veiligheid, waaronder projecten ter bestrijding van drugs- en alcoholgerelateerd geweld, huiselijk geweld en online kindermishandeling. Het ministerie ook jeugddiensten en projecten in de Arabische gemeenschap promoten.


Bronvermelding
Datum:        14-05-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Pixabay
Website:      https://www.joods.nl/


 

EN / NL/ עב