Je zou denken dat een film die begint met de ontvoering en moord op de drie Israëlische tieners Eyal Yifrah (19), Gilad Shaer (16) and Naftali Fraenkel (16) aan het einde van de lente in 2014 en beweert op waarheid berust te zijn, dan ook die tragische gebeurtenis verder weergeeft zoals die het dichtste bij de realiteit blijft.

Eyal Yifrah (19), Gilad Shaer (16) en Naftali Fraenkel (16), de drie Israëlische tieners die op 12 juni 2014 werden gekidnapt en wiens lichamen op 30 juni 2014 werden gevonden. (IDF/AP)

Niets is minder waar. De makers van de tiendelige serie, die op 12 augustus j.l. werd in premiere ging, verschuiven al heel snel de aandacht van de drie omgekomen jongens en de Gaza-oorlog die daarop volgde naar de ontvoering en moord op de 16-jarige Palestijnse tiener Muhammed Abu Khdeir kort erna als wraak op de moord van de drie tienerjongens. De rest van de serie volgt die verhaallijn; het verhaal van de drie joodse tieners blijkt slechts de springplank te zijn voor een anti-Israëlsentiment die als rode draad door de serie loopt en negeert het verder.

Laat duidelijk zijn, de moord op de jonge Palestijnse tiener was gruwelijk en weerzinwekkend. Dat was ook de reactie in heel Israël – hetgeen niet in de HBO-serie naar voren wordt gebracht.

Muhammad Abu Khdeir (16), zoals gezien in een foto vrijgegeven door zijn familie. (Courtesy)

Aan Israëlische zijde werd diep door het stof gegaan en zijn ouders kregen alle sympathie voor hun verlies. Zijn moordenaar, de joodse Israëli Yosef Ben-David is daarvoor in 2016 veroordeeld. Aan de andere kant, de moord op Eyal, Gilad en Naftali werd luid bejubeld en gevierd in de Palestijnse gebieden en diende als voorbeeld en aanmoediging voor andere Palestijnen. De families van de moordenaars ontvangen nog steeds uitkeringen als vergoeding, of eigenlijk beloning, volgens het ‘pay-to-slay’-beleid van de PA. Deze kant van de medaille laat de HBO-serie ook buiten beschouwing.

De Amerikaans-Israëlische serie is opgenomen in Israël door filmmakers Hagai Levi en Joseph Cedar, beiden joods-Israëlisch en een Arabisch-Israëlische filmmaker, Tawfik Abu Wael. Cedar, die twee maal genomineerd werd voor de Academy Award voor beste buitenlandse film, en Abu Wael regisseerden de serie. Volgens Levi is het thema ‘pijn dat omzet in wraak’: “We waren meer aangetrokken tot het willen begrijpen van de daders van deze moord dan in het inleven van het dodelijk verlies aan onze kant.”

Met de recente moorden op Dvir Sorek en Rina Shnerb, twee tieners nog, in het achterhoofd blijkt dat de makers van deze film zich weinig aantrekken van hoe hun cynische serie de Palestijnse propaganda ondersteunt en op smakeloze wijze misbruik maakt van de pijn die de families van alle omgekomen joodse jongeren met zich meedragen. Alle protesten ten spijt, en zelfs een oproep tot boycott van Channel 12, die de serie in Israël uitzend, door premier Netanyahu die het als antisemitisch bestempeld, gaat het vertonen van de serie gewoon door. Miljoenen mensen over de wereld die een abonnement op HBO hebben en de serie zien, zullen hierdoor een verknipt beeld van de realiteit voorgeschoteld krijgen.

 

Hieronder de officiële trailer

 

EN / NL/ עב