David Loden staat bekend als een van de pioniers van de Messiaans-Joodse muziek in Israël. Hij heeft enkele van de bekendste en meest geliefde Messiaanse melodieën gecomponeerd, en veel van zijn stukken zijn vertaald in vele talen en worden gezongen in kerken over de hele wereld.

Loden, nu 86 jaar oud, heeft een nieuwe stap gezet in een nieuw project genaamd ‘Fiat Lux’, of ‘Laat er licht zijn’. Loden vertelde Israel Today: ‘Ons doel is om het Israëlische publiek muziek van hoge kwaliteit te presenteren, die de Bijbel en de Messias in het Hebreeuws belicht.’
Hij heeft al enkele jaren een vaste plek in de Israëlische klassieke muziekscene. Loden produceert en dirigeert orkestrale stukken in het hele land, inclusief een jaarlijkse productie van Händels ‘Messiah’ in het Hebreeuws. ‘Dit is geen ‘Messiaanse’ groep,’ legt Loden uit. ‘Eerder zijn we een mix van professionele muzikanten die werken van moderne Israëlische componisten, klassieke stukken en liturgische muziek ten gehore brengen. We willen woorden van waarheid brengen aan het volk van Israël, om hun leven te verrijken met de Psalmen, Profeten en Torah, en hen aanmoedigen om diep na te denken over hun Schepper,’ zei hij.

Vanwege de huidige omstandigheden heeft Loden, om ons thuis te laten genieten van de schoonheid van liturgische muziek, een prachtige vertolking van zijn compositie ‘Havu L’Adonai’ Psalm 29, een Psalm van David (de koning!) geproduceerd.

David Loden is al sinds zijn vroege jeugd werkzaam in de podiumkunsten; eerst als zanger en daarna in New York City in het professionele theater als acteur, zanger, schrijver, componist en podium- en productiemanager. David Loden werd geboren in Detroit, Michigan en groeide op in Zuid-Californië. Hij componeerde vanaf zijn tiende jaar. Zijn zangopleiding was bij metropolitaans opera tenor Anthony Marlowe. Hij was drie jaar lang productiemanager van het Joffrey Ballet en maakte 22 nieuwe producties mee.

Toen hij tot een persoonlijk geloof in Jesjoea (Jezus) kwam, verliet hij het podium voor een tijdje en immigreerde later in 1974 met zijn vrouw Lisa naar Israël. Daar pionierde hij in het schrijven van een eigen Hebreeuwse hymnologie voor het groeiende aantal Israëlische Messiaanse gemeenten.


Bronvermelding
https://israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב