De nier van Yigal Yehoshua, 56, de man die vorige week om het leven kwam tijdens een lynchpartij in Lod, werd gedoneerd aan Randa Awis, 58, Arabische inwoonster van Jeruzalem.

Randa had 9 jaar op een nier gewacht en kon het nieuws niet geloven. ‘Ik dank de familie van Yigal, vanuit de hemel zullen ze getroost worden en Yigal is op een betere plek. Voor mij is ze een deel van mijn familie geworden,’ ze ze tegen de Israëlische nieuwszender N12.

‘Ik wens vrede tussen ons, Joden en Arabieren. Mijn hele leven heb ik met Joden geleefd en zo is het nog nooit geweest. Het doet me pijn voor de kleine kinderen die in deze oorlog beschadigd worden. Er zou vrede tussen ons moeten zijn,’ ze zei. ‘Ik voel me nu veel beter. Deze joodse nier is nu een deel van mij geworden. Mijn dochter is opgegroeid met joden en spreekt net zo Hebreeuws. We zijn allemaal mensen.’

Dokters in het Shamir Assaf-ziekenhuis vochten dagen om het leven van Yehoshua te redden nadat hij vorige week door Arabische relschoppers in Lod was aangevallen en in zijn achterhoofd werd geslagen. Zondag stierf hij. Zijn familie besloot zijn organen te doneren en ze werden getransplanteerd in de lichamen van vijf patiënten.


 

EN / NL/ עב