De opmerkingen van de premier kwamen nadat de nationale veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi leek aan te geven dat Jeruzalem zijn standpunt heeft verzacht.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu leek donderdag vast te houden aan zijn standpunt van de afgelopen weken dat de Palestijnse Autoriteit niet over Gaza mag regeren nadat Hamas is verslagen.

“We vechten tot de overwinning. We zullen de oorlog niet stoppen totdat we alle doelen hebben bereikt – de eliminatie van Hamas en de vrijlating van al onze gijzelaars,” zei hij.

“De keuze die ik Hamas aanbied is heel eenvoudig: overgave of sterven. Ze hebben en zullen geen andere keuze hebben.

“En nadat we Hamas geëlimineerd hebben, zal ik er met al mijn macht aan werken om ervoor te zorgen dat Gaza niet langer een bedreiging vormt voor Israël. Hamastan noch Fatahstan,” zei de premier.

Leden van de regerende partij van de P.A., Fatah, geleid door P.A.-leider Mahmoud Abbas, hebben geweigerd om de massamoord van 7 oktober op 1200 mensen in Israël door Hamas te veroordelen. De terroristische vleugel van Fatah, de Al-Aqsa Martelaren Brigades, pochte zelfs dat ze deelnam aan de aanval door op 7 oktober beelden te verspreiden van Gazaanse terroristen die de gele hoofdband van Fatah droegen.

Netanyahu’s video-opmerkingen werden gepubliceerd nadat eerder op de dag Nationaal Veiligheidsadviseur Tzachi Hanegbi schreef over de mogelijkheid van een “gematigd Palestijns bestuursorgaan” dat de kustenclave zou besturen, waarmee hij de oproepen van het Witte Huis herhaalde voor een “gerevitaliseerde” P.A. om een post-Hamas Gazastrook over te nemen.

“Israël is zich bewust van de wens van de internationale gemeenschap en de landen van de regio om de Palestijnse Autoriteit te integreren de dag na Hamas,” schreef Hanegbi in het in Londen gevestigde Arabisch-talige online dagblad Elaph, in een opiniestuk getiteld “De oorlog met de ijzeren zwaarden en de dag die volgt.”

De P.A. zou “een fundamentele hervorming” nodig hebben, zei hij, en zou een generatie moeten opvoeden “met de waarden van gematigdheid en tolerantie, zonder aan te zetten tot geweld tegen Israël.” (De P.A. is berucht om zijn anti-Israël en anti-Joodse leerplan).

Hanegbi erkende dat “de Autoriteit het in haar huidige vorm moeilijk vindt om dit te doen, en het zal een grote inspanning en hulp vergen van de internationale gemeenschap en van de landen in de regio, en we zijn klaar voor deze inspanning.”


Bronvermelding

Datum:21-12-2023

auteur:JNS redactie

afbeelding: Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu during a video address, Dec. 21, 2023. Screenshot: Prime Minister’s Spokesperson.

website:www.JNS.org

 

EN / NL/ עב