Met een week voordat israëli’s naar de stembus gaan, bleek uit een enquête van de krant Maariv en de Walla-website dat oppositieleider Benjamin Netanyahu in staat zal zijn om een regeringscoalitie te vormen, met een meerderheid van 61 zetels.

De peiling, die maandag werd gepubliceerd, laat zien dat Netanyahu een parlementaire coalitie kan vormen met zijn eigen Likud-partij, het extreemrechtse religieuze zionisme en de twee ultraorthodoxe partijen Shas en United Torah Judaism.

Volgens de peiling zou de huidige regeringscoalitie onder leiding van premier Yair Lapid slechts 55 zetels krijgen. Lapid’s Yesh Atid-partij komt op de tweede plaats na Netanyahu’s Likud-partij met 23 zetels, zegt de peiling, vergeleken met 32 van Likud.

De religieuze zionismepartij van Itamar Ben Gvir en Bezalel Smotrich steeg vooruit en verzamelde 14 zetels om de op twee na grootste partij van Israël te worden, terwijl de centristische nationale eenheid van de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz 12 zetels kreeg.

Shas en United Torah Judaism zouden respectievelijk acht en zeven zetels verdienen. De partij van de Israëlische minister van Financiën Avigdor Lieberman, Yisrael Beytenu, zou zes zetels krijgen. De linkse partijen Labour en Meretz zouden elk vijf zetels krijgen; en de Arabische partijen Hadash-Ta’al en Ra’am zouden elk vier zetels krijgen. Een derde Arabische partij genaamd Balad en de partij van de Israëlische minister van Binnenlandse Zaken Ayelet Shaked, Joods Huis, zouden beide de drempel niet halen.

 

De Maariv-peiling wordt beschouwd als een uitschieter, omdat andere peilingen hebben aangetoond dat de politieke impasse van Israël naar verwachting na de stemming zal voortduren, waarbij geen van beide partijen in staat is om een meerderheidsregering te vormen.

Uit een enquête van Channel 12 News die acht dagen voor de stemming werd gepubliceerd, bleek dat het Netanyahu-blok slechts 60 zetels zou krijgen en één zetel tekort zou komen om een meerderheidsregering te vormen. De peiling gaf 56 zetels aan de partijen die deel uitmaken van de huidige door Lapid geleide regering.

De Israëlische publieke radio KAN Bet toonde vergelijkbare resultaten, waarbij Netanyahu’s Likoed slechts 31 zetels won en Lapid’s Yesh Atid 24.

Israël staat op 1 november voor de vijfde verkiezing in minder dan vier jaar. Het politieke landschap van het land heeft consistente instabiliteit getoond, deels vanwege het falen van de Likud-partij om een regering te vormen ondanks het ontvangen van de meeste mandaten.

De meeste Israëlische burgers in het buitenland mogen niet op afstand stemmen. Meer dan 4.500 diplomaten en afgezanten van het Joods Agentschap die over de hele wereld worden ingezet, kunnen echter in het buitenland stemmen en hebben deze week al hun stem uitgebracht.


Bronvermelding:
Datum:        25-10-2022
Auteur:         Tal Hendriks
Website:      All Israel


 

 

 

EN / NL/ עב