De Joodse staat “zal handelen volgens het simpele principe dat wie ons ook pijn doet of van plan is ons pijn te doen, wij hem pijn zullen doen”, zei de premier.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft Iran donderdagavond rechtstreeks toegesproken tijdens een bijeenkomst op hoog niveau, waarbij hij de Islamitische Republiek waarschuwde dat wie de Joodse staat schade toebrengt of van plan is schade toe te brengen, ook schade zal lijden.

“Jarenlang heeft Iran ons tegengewerkt, zowel rechtstreeks als via zijn bondgenoten, en daarom heeft Israël tegen Iran en zijn bondgenoten gewerkt, zowel in de verdediging als in de aanval”, zei de premier.

“We zullen weten hoe we onszelf moeten verdedigen en zullen handelen volgens het eenvoudige principe dat wie ons ook pijn doet of van plan is ons pijn te doen, wij hem pijn zullen doen”, voegde hij eraan toe.

Het Israëlische Politiek-Veiligheidskabinet kwam donderdagavond in Jeruzalem bijeen om de Iraanse dreiging te bespreken, en om een ​​update te ontvangen over de lopende  gijzelingsonderhandelingen  met Hamas.

Maandag werden zeven leden van de Iraanse Islamitische Revolutionaire Garde, waaronder de leider in Syrië en Libanon, gedood bij een aanval in  Damascus  die gericht was op een gebouw naast de Iraanse ambassade.

Brigadier Generaal Mohammad Zahedi was de hoogste functionaris van het regime die werd vermoord sinds de dood van de Iraanse kernwetenschapper  Mohsen Fakhrizadeh  in Teheran bij een moordaanslag die vier jaar geleden aan Israël werd toegeschreven.

Israël  heeft officieel de verantwoordelijkheid voor de aanval niet op zich genomen, maar vier functionarissen hebben tegen  The New York Times gezegd  dat Jeruzalem opdracht heeft gegeven tot de aanval.

Senior bronnen binnen het Iraanse regime vertelden  donderdag aan Reuters  dat Teheran een “serieuze reactie” zou geven op de inval, hoewel ze suggereerden dat het een directe botsing met Israël en de Verenigde Staten zou vermijden.

Volgens Israëlische beoordelingen gerapporteerd door  Channel 12 zou Iran kunnen proberen Israël aan te vallen via een van zijn terreurproxy’s: Hezbollah in Libanon, de Houthi’s in Jemen of milities in Syrië.

Het Israëlische leger is in hoge staat van paraatheid gebracht, wat ertoe heeft geleid dat de weekendverlof van gevechtssoldaten  is geannuleerd en dat het leger extra reservesoldaten  heeft opgeroepen   voor de IDF Aerial Defense Array.


Datum: 5-4-2024

Auteur: JNS

Beeld: Israëlische premier Benjamin Netanyahu buiten zijn kantoor in de Knesset in Jeruzalem, 13 maart 2024. Foto door Yonatan Sindel/Flash90.

website:   Klik hier om originele bericht te lezen op JNS.org

EN / NL/ עב