De voormalige Israëlische premier Benjamin Netanyahu vertelde zaterdag vol vertrouwen tijdens een traditionele Marokkaans-Joodse viering genaamd Mimouna – die het einde van Pesach markeert – dat zijn Likud-partij spoedig weer aan de macht zou zijn, gezien de huidige coalitiecrisis in de door Bennett geleide regering.

Als reactie zong de pro-Netanyahu-menigte “Lang leve Bibi, koning van Israël”, terwijl Netanyahu beloften van hernieuwde hoop deed.

“De feestdag van dit jaar heeft een nieuwe smaak, de smaak van hoop, veel hoop”,  verklaarde  Netanyahu.

“Ik ontmoet veel burgers die vol hoop zijn, die hopen en geloven dat we de Israëlische regering terug op het juiste spoor zullen brengen, het veilige spoor, het spoor dat veiligheid en succes belooft voor alle Israëlische burgers. Dit is een Mimouna van geloof en hoop, en we komen snel terug”, voegde hij eraan toe.

Simcha Yosipov, voormalig burgemeester van de stad, Or Akiva, sprak zijn opwinding uit over het vooruitzicht dat Netanyahu terugkeert naar het kabinet van de premier.

“Hij komt terug om premier te worden en ik word burgemeester”, zei Yosipov, verwijzend naar Netanyahu. ‘We komen weer samen. Dat heeft hij me verteld”, benadrukte de oud-burgemeester.

Als de langst dienende premier in de moderne geschiedenis van Israël, zat Netanyahu van 2009 tot juni 2021 12 opeenvolgende jaren op de stoel van de premier in Jeruzalem. Daarnaast was Netanyahu premier in de periode 1996-1999.

Na een ongewoon chaotische cyclus van vier onbesliste verkiezingen in twee jaar, kwam Naftali Bennett uiteindelijk in juni naar voren als de nieuwe premier van Israël, waardoor Netanyahu in de politieke oppositie terechtkwam.

In de afgelopen tien maanden hebben Netanyahu en zijn Likud-partij systematisch geprobeerd de zittende regering onder leiding van Bennett en minister van Buitenlandse Zaken Yair Lapid te ondermijnen. Tot voor kort verraste de coalitieregering van Bennett experts met haar veerkracht, ondanks dat ze politiek divers was en regeerde door een flinterdunne meerderheid van slechts 61 zetels in de 120 zetels tellende Israëlische Knesset.

Begin april verloor de regering echter haar fragiele meerderheid nadat MK Idit Silman, een lid van Bennetts conservatieve Yamina-partij, aankondigde dat ze haar post zou verlaten. Silman uitte destijds haar ongenoegen over de huidige regering-Bennett.

“Ik zal niet medeplichtig zijn aan het schaden van de Joodse identiteit van de staat Israël en het volk van Israël. Ik zal blijven proberen mijn vrienden over te halen naar huis terug te keren en een rechtse regering te vormen”,  aldus  Silman. “Ik weet dat ik niet de enige ben die zich zo voelt. In deze Knesset kan een andere regering worden gevormd’, voegde ze eraan toe.

Bennett liet niettemin doorschemeren dat Netanyahu en zijn Likud-partij een combinatie van wortelen en stokken hadden gebruikt om Silman ertoe te brengen de regering te verlaten. Of het nu gaat om politieke meningsverschillen of opportunisme, Silmans dramatische beslissing heeft de weg vrijgemaakt voor een hernieuwde strijd over de huidige en toekomstige politieke richting van Israël.

De door Bennett geleide regering staat nog steeds voor serieuze, ontmoedigende uitdagingen. Vorige week verklaarde de Arabisch-islamistische Ra’am-partij, die deel uitmaakt van de regeringscoalitie,  dat  ze haar coalitie en lidmaatschap van de Knesset zou bevriezen om te protesteren tegen de toenemende spanningen tussen radicale moslimrelschoppers en Israëlische veiligheidstroepen op de Tempelberg in Jeruzalem.

Het is niet verwonderlijk dat de politieke oppositie – onder leiding van Netanyahu – steeds meer de kans ziet om terug aan de macht te komen.

Bezalel Smotrich, leider van de extreemrechtse religieuze zionistische partij en een bondgenoot van Netanyahu, verzocht onlangs om een ​​dringende vergadering om te stemmen over de ontbinding van de Knesset. Smotrich richtte de kwestie aan Knesset-voorzitter Mickey Levy.

“Zoals u waarschijnlijk heel goed weet, hebben de regering en de coalitie na de terugtrekking van uw partners uit de Ra’am-partij uit de coalitie geen meerderheid”,  verklaarde  Smotrich.

“De huidige situatie, waarin de regering in feite een minderheidsregering is die geen meerderheid heeft in de Knesset, schaadt de democratie en als gevolg daarvan ook het vertrouwen van het publiek”, voegde hij eraan toe.

De Knesset is momenteel in reces, met de opening van de zomersessie op 8 mei.


Bronvermelding:
Datum:        24-04-2022
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          screenshot
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב