Israël bereidt een groot militair offensief voor in het laatste Hamas-bolwerk in het zuiden van Gaza.
Het Israëlische leger presenteerde zondagavond aan het oorlogskabinet een plan om de burgerbevolking uit de zuidelijkste stad Rafah van Gaza te evacueren. De IDF introduceerde ook haar operationele plan voor het aanstaande offensief in wat premier Benjamin Netanyahu ‘het laatste Hamas-bastion’ heeft genoemd.
Smoke rises after Israeli airstrikes in Khan Yunis seen from Rafah, in the southern Gaza Strip, Jan. 24, 2024. Photo by Abed Rahim Khatib/Flash90.
In een gesprek met Fox News sprak de premier maandag de Amerikaanse zorgen uit over een plan om niet-strijders te beschermen. “We hebben een gecombineerd plan om burgers uit de gevarenzone te evacueren en die Hamas-bataljons te vernietigen”, zei Netanyahu over de vier Hamas-bataljons geconcentreerd in Rafah, van de zes die nog in Gaza achterbleven. Israël heeft tot nu toe 18 van de 24 terroristenbataljons vernietigd.
“Ik kan u vertellen dat Hamas er alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat we die burgers niet evacueren. Ze proberen hen onder schot en vaak met geweervuur tegen te houden, maar dat zal ons niet tegenhouden. We zullen ze geen immuniteit geven. Wij zullen de bevolking eruit halen. We zullen doorgaan met ons werk om de totale overwinning te behalen”, vervolgde hij.
“Met een totale overwinning win je de oorlog en met een totale overwinning win je de vrede. Je kunt de vrede niet winnen als je de oorlog niet wint.”
Daartoe vertelde de premier zondag aan CBS News dat zodra de invasie van de stad langs de Egyptische grens begint, de IDF “weken verwijderd zal zijn van een totale overwinning.”
Hamas begon de oorlog op 7 oktober toen het een massaaanval leidde op de noordwestelijke Negev, waarbij 1.200 mensen om het leven kwamen, duizenden anderen gewond raakten en 253 mensen ontvoerden. Israël voerde in de weken na het bloedbad een luchtcampagne tegen Hamas, die de weg vrijmaakte voor de massamoord. grondoffensief dat op 27 oktober begon.
De mogelijke wapenstilstand die in Doha wordt besproken, zal de IDF er niet van weerhouden om in de stad te opereren, voegde Netanyahu eraan toe. “Als we een deal hebben, zal de operatie enigszins worden uitgesteld, maar het zal gebeuren. Als we geen deal hebben, doen we het toch”, zei hij.
Veel van de 134 gevangenen die na 143 dagen nog steeds in handen zijn van Hamas in Gaza, worden vermoedelijk vastgehouden in het Rafah-gebied. Er wordt gevreesd dat sommigen van hen via de tunnels onder de grens tussen Gaza en Egypte naar het Egyptische Sinaï-schiereiland zouden kunnen zijn gesmokkeld.
Twee gijzelaars werden eerder deze maand uit Rafah gered door Israëlische speciale troepen.
Israëli’s wonen een bijeenkomst bij waarin wordt opgeroepen tot de vrijlating van Israëli’s die worden vastgehouden door Hamas-terroristen in Gaza, op het “Hostage Square” in Tel Aviv, 24 februari 2024. Foto door Avshalom Sassoni/Flash90.
Netanyahu beschreef de eisen van Hamas voor een staakt-het-vuren als ‘bizar’ en ‘in een andere baan, op een andere planeet’ in zijn interview op maandag met Brian Kilmeade, co-presentator van ‘Fox & Friends’. “Ze moeten de realiteit onder ogen zien en ik denk dat als dat het geval is, we een deal kunnen sluiten. Wij willen het zeker. Dat wil ik. We zijn er al in geslaagd de helft van de gijzelaars te bevrijden, wat een uitzonderlijke prestatie is, maar we willen ook de rest”, zei Netanyahu.
De internationale bezorgdheid is in de aanloop naar het Rafah-offensief toegenomen vanwege de grote burgerbevolking in de stad, die is gegroeid tot ongeveer 1,5 miljoen, meer dan de helft van het totaal van 2,3 miljoen in Gaza, nadat de IDF burgers daar naar een humanitaire zone had gestuurd toen de oorlog begon in oktober.
Netanyahu zei vorige week dat degenen die Israël opriepen af te zien van een operatie in Rafah, er feitelijk bij de IDF op aandrongen zich over te geven aan Hamas. “Ik spreek elke dag met wereldleiders. Ik zeg ze resoluut: Israël zal vechten totdat we de totale overwinning behalen. En inderdaad, dit omvat ook actie in Rafah, uiteraard nadat we de burgers in de gevechtsgebieden hebben toegestaan te evacueren naar veilige gebieden”, aldus Netanyahu.
“Wie wil voorkomen dat wij in Rafah opereren, zegt ons feitelijk dat we de oorlog moeten verliezen. Ik zal dit niet toestaan. Wij zullen niet toegeven aan enige druk. Wij zullen ons niet overgeven, want wij zijn een volk van helden. Wij zullen ons niet overgeven, omdat wij een volk zijn dat naar het leven verlangt. We zullen ons niet overgeven omdat we het kwaad moeten – moeten – verslaan”, voegde hij eraan toe.
Israëlische premier Benjamin Netanyahu op de berg Hermon, vlakbij de Libanese en Syrische grens, met commando’s van de IDF Alpinist Unit, 22 februari 2024. Credit: Woordvoerderseenheid van de premier.
Netanyahu presenteerde vorige week ook formeel voor het eerst zijn “day after” Hamas-plan, Netanyahu’s ‘day after’ Hamas plan emphasizes security control – JNS.org
dat zijn vaak uitgesproken doel herhaalt om de Palestijnse terreurgroep volledig uit te roeien en de voortdurende Israëlische veiligheidscontrole ten westen van de Jordaan benadrukt, ook in Judea, Samaria, Israël en de Gazastrook. Op de korte termijn benadrukt het plan de noodzaak om de militaire en bestuurscapaciteiten van zowel Hamas als de Palestijnse Islamitische Jihad te elimineren, de resterende gijzelaars te bevrijden en ervoor te zorgen dat de Gazastrook nooit meer een veiligheidsdreiging voor de Joodse staat vormt. Met dit doel voor ogen ziet Netanyahu dat de IDF voor onbepaalde tijd de volledige operationele vrijheid in Gaza behoudt, en een bufferzone langs de grens instelt om de zuidelijke gemeenschappen te beschermen. De bufferzone blijft van kracht “zolang er een veiligheidsbehoefte aan is”, aldus het voorstel.
Het leger zal optreden om ervoor te zorgen dat de Strook gedemilitariseerd blijft, “buiten wat nodig is voor de behoeften van het handhaven van de openbare orde.” Dit omvat het creëren van een “zuidelijke afsluiting” langs de grens tussen Egypte en Gaza, inclusief de grensovergang bij Rafah, om te voorkomen dat terrorisme en smokkel door het uitgebreide tunnelsysteem van Hamas onder de Philadelphi Corridor Israel looks to assuage Egyptian concerns over Philadelphi Corridor – JNS.org opnieuw de kop opsteken. In deze kwestie zal Israël ‘zoveel mogelijk’ samenwerken met Egypte en de Verenigde Staten.
Tegelijkertijd zal de IDF “lokale functionarissen” die niet verbonden zijn met Hamas de macht geven om gebieden in Gaza te besturen. Het doel van Israël is dat gemeenschapsleiders de ontvangst en distributie van humanitaire hulp beheren, terwijl veiligheidstroepen zullen voorkomen dat terroristen zich in dit proces zullen mengen.
Volgens rapporten hadden vertegenwoordigers van Gaza onlangs een ontmoeting met Israëlische functionarissen om de lancering van een proefprogramma voor burgerlijk bestuur in de wijk Zeitoun in Gaza-Stad te bespreken.
Het programma van Netanyahu omvat een alomvattend de-radicaliseringsproces dat schoolcurricula vervangt door leerboeken die geen gewelddadige afwijzing van Israël en haat jegens Joden bevorderen. Bovendien zullen de autoriteiten in Gaza niet verbonden zijn met of gefinancierd worden door ‘landen of entiteiten die terrorisme ondersteunen’.
Het voorstel van Netanyahu bepaalt de voorwaarden voor de wederopbouw van Gaza op basis van zowel de demilitarisering als de deradicalisering ervan, die “zoveel mogelijk zal verlopen met de betrokkenheid en hulp van Arabische landen die ervaring hebben” op dit gebied. Het brengt ook een gezamenlijke inspanning met zich mee om de UNRWA te sluiten, waarvan sommige werknemers deelnamen aan het bloedbad van 7 oktober en waarvan de instellingen zijn geïnfiltreerd door Hamas. Het plan roept op om het VN-agentschap te vervangen door “verantwoordelijke” internationale hulporganisaties. Ten slotte herhaalt het voorstel van Netanyahu de Israëlische afwijzing van elke eenzijdige erkenning van de Palestijnse staat, te midden van berichten dat de regering-Biden een dergelijke stap overweegt.
Humanitair hulpplan goedgekeurd voor Zuid-Gaza
Bovendien hebben de ministers van het Oorlogskabinet zondag een plan goedgekeurd om humanitaire hulp te verdelen naar het zuidelijke deel van de kustenclave “op een manier die de plunderingen zal voorkomen die hebben plaatsgevonden in het noorden en andere gebieden”, aldus het kabinet van de premier.
Israël zal beginnen met het rechtstreeks overbrengen van humanitaire goederen naar het noorden van Gaza om Hamas te omzeilen, zo besloot het oorlogskabinet zaterdagavond. De komende dagen zullen vrachtwagens met voorraden die bestemd zijn voor de delen van Gaza die al door Israëlische troepen zijn veroverd, de grensovergang bij Karni aan de noordoostelijke kant van de Gazastrook binnenrijden. De grensovergang werd in 2011 definitief gesloten en de laatst overgebleven constructies van de vrachtterminal werden in 2022 door het Israëlische leger gesloopt.
Hulpvrachtwagens arriveren aan de Gaza-kant van de Kerem Shalom-oversteekplaats in de zuidelijke Strip, 18 december 2023. Foto door Abed Rahim Khatib/Flash90.
Op 15 december keurde het Israëlische Veiligheidskabinet de opening van de Kerem Shalom-grensovergang goed voor de overdracht van hulp aan de Gazastrook, na intense Amerikaanse en internationale druk. Alle Israëlische grensovergangen naar Gaza waren na het bloedbad van 7 oktober gesloten, terwijl alleen de Egyptische grensovergang bij Rafah vanuit de Sinaï open bleef. Volgens Israël kaapt Hamas echter tot 60% van de hulp die de Gazastrook binnenkomt. UNRWA schort de hulpleveringen aan het noorden van Gaza via de Egyptische grensovergang bij Rafah op, meldde de Guardian zaterdag. “Het wanhopige gedrag van hongerige en uitgeputte mensen verhindert de veilige en regelmatige doorgang van onze vrachtwagens”, vertelde Tamara Alrifai, directeur externe betrekkingen van UNRWA, aan de Britse krant.
Ook zei het Wereldvoedselprogramma (WFP) vorige week dat het gedwongen was de levering van humanitaire hulp aan Noord-Gaza stop te zetten, daarbij verwijzend naar de “complete chaos en geweld als gevolg van de ineenstorting van de burgerlijke orde.” Ondertussen heeft Israël al meer dan een maand geen toestemming verleend aan de UNRWA om hulp te verlenen aan Noord-Gaza. Het agentschap staat onder grote financiële druk na de opschorting van de hulp door 18 landen. De schorsing kwam na beschuldigingen dat een tiental UNRWA-werknemers hadden deelgenomen aan het bloedbad van Hamas op 7 oktober. Uit latere berichtgeving blijkt dat ongeveer 10% van het UNRWA-personeel banden heeft met de Palestijnse terreur. Naast de UNRWA zijn de Israëlische autoriteiten ook gestopt met het verlengen van visa en werkvergunningen voor een groot aantal hulpverleners in Gaza, Judea en Samaria.
De afgelopen twee maanden hebben er in Kerem Shalom sporadische protesten plaatsgevonden in een poging te voorkomen dat hulpzendingen Gaza binnenkomen, terwijl Hamas Israëliërs blijft gijzelen en oorlog blijft voeren tegen de Joodse staat. Activisten hebben ook geprobeerd de hulpvrachtwagens te blokkeren bij de kleinere Nitzana-overgang naar de Sinaï en bij de haven van Ashdod. Op 22 februari braken er botsingen uit tussen Israëlisch veiligheidspersoneel en demonstranten bij de grensovergang van Kerem Shalom naar Gaza, waarbij een van de demonstranten naar verluidt gewond raakte door veiligheidstroepen.
Soldiers, protesters brawl at Kerem Shalom entrance to Gaza – JNS.org
Bron: Smoke rises after Israeli airstrikes in Khan Yunis seen from Rafah, in the southern Gaza Strip, Jan. 24, 2024. Photo by Abed Rahim Khatib/Flash90.
1e Afbeelding: Een tentenkamp in Rafah, in de zuidelijke Gazastrook, opgezet voor Palestijnen die uit hun huizen zijn geëvacueerd, 30 januari 2024. Foto door Atia Mohammed/Flash90.
auteur: Joshua Marks/ JNS
Datum: 26 februari 2024