We zijn tegen “mini-overeenkomsten”, zei de premier.

Israël zal handelen om zich te verdedigen tegen Iraanse agressie, zei premier Benjamin Netanyahu zondag te midden van berichten dat de Verenigde Staten een “minideal” met de Islamitische Republiek naderen.

“We hebben het helder uitgelegd, en ik herhaal het: De staat Israël zal alles doen wat nodig is, met zijn eigen middelen, om zich te verdedigen tegen Iraanse agressie, zowel op nucleair gebied als haar gebruik van terroristische handlangers,” zei Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

“We hebben onze Amerikaanse vrienden keer op keer duidelijk gemaakt, en ik zal dat vandaag opnieuw doen, dat we tegen de overeenkomsten zijn, in de eerste plaats tegen de oorspronkelijke overeenkomst, de JCPOA [het nucleaire akkoord met Iran uit 2015], die Iran alleen maar de weg naar een bom zal banen en zijn zakken zal vullen met honderden miljarden dollars,” vervolgde de premier.

“Onze aanhoudende oppositie heeft bijgedragen aan het feit dat de VS niet op deze overeenkomst terugkomt. We hebben hen ook verteld dat de meest beperkte afspraken, de zogenaamde ‘mini-overeenkomsten’, in onze ogen het doel niet dienen en dat we ook daartegen zijn,” voegde Netanyahu eraan toe.

De New York Times meldde vorige week dat de VS en de Islamitische Republiek een akkoord in grote lijnen hadden bereikt na indirecte onderhandelingen, waarvan sommige vorige maand plaatsvonden in de Golfstaat Oman.

Volgens het rapport zou de overeenkomst de uraniumverrijking van Iran beperken tot het huidige productieniveau van 60%. Iran zou ook een einde maken aan de aanvallen van zijn terroristische bondgenoten op Amerikaanse contractanten in Syrië en Irak. Daarnaast zou Iran meer samenwerken met internationale nucleaire inspecteurs en de verkoop van ballistische raketten aan Rusland stopzetten.

In ruil daarvoor zouden de Verenigde Staten ermee instemmen de economische sancties niet te verscherpen, te stoppen met het in beslag nemen van Iraanse olie, zoals in april gebeurde, en geen strafresoluties tegen Iran in te dienen bij de Verenigde Naties of het Internationaal Atoomagentschap.

The Times meldde ook dat Iran wil dat de Verenigde Staten miljarden dollars aan Iraanse activa bevriezen in ruil voor de vrijlating van drie Iraanse Amerikaanse gevangenen.

Een van de doelstellingen van de opkomende deal is om Israël ervan te weerhouden Iran aan te vallen, meldde Reuters dit weekend.

“Als de Iraniërs zich misrekenen, is het potentieel voor een sterke Israëlische reactie iets dat we willen vermijden,” zei een geciteerde westerse functionaris.

De Israëlische minister van Defensie Yoav Gallant had donderdag in Brussel een ontmoeting met zijn Amerikaanse ambtgenoot Llyod Austin en kreeg de verzekering van het hoofd van het Pentagon dat Israël zijn kwalitatieve militaire voorsprong in de regio zal behouden en dat het zich het recht zal blijven voorbehouden om op te treden tegen Iran.

“Beide leiders kwamen overeen om te blijven samenwerken om het brede scala van bedreigingen die uitgaan van Iran aan te pakken, met inbegrip van haar nucleaire programma, destabiliserende regionale activiteiten, en de snelle toename van onbemande luchtvaartsystemen en andere dodelijke middelen in het Midden-Oosten en naar Rusland,” zei het Amerikaanse ministerie van Defensie in een verklaring.

Vorige week zei Netanyahu naar verluidt dat Israël de opkomende overeenkomst tussen Washington en Teheran kon aanvaarden, waarbij hij tijdens een drie uur durende bijeenkomst achter gesloten deuren met leden van de commissie Buitenlandse Zaken en Defensie van de Knesset verklaarde dat de partijen op weg waren naar een “mini-overeenkomst, en niet naar een nucleaire overeenkomst”.

“Dit is niet de overeenkomst die we kennen – dit is een overeenkomst waarvan we weten hoe we ermee om moeten gaan,” zei de premier naar verluidt, verwijzend naar de nucleaire overeenkomst tussen Teheran en wereldmachten uit 2015, waar Israël tegen was en die de Amerikaanse president Donald Trump in 2018 liet vallen.

“Ons standpunt is duidelijk: Geen enkele overeenkomst met Iran zal bindend zijn voor Israël, dat alles zal blijven doen om zichzelf te verdedigen,” zei Netanyahu.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
18-6-2023

Auteur:
JNS

Beeld:

Prime Minister Benjamin Netanyahu presents a trove of Iranian documents on Tehran’s nuclear program at a press conference in Tel Aviv, April 30, 2018. Photo by Miriam Alster/Flash90.

 

EN / NL/ עב