Tijdens een persconferentie aan het begin van de eerste wekelijkse persconferentie, ontkende premier Netanyahu dat de gerechtelijke hervormingen een einde zou maken aan de Israëlische democratie en zelfs democratie zou versterken en ‘de wil van het volk is’.

“De minister van Justitie presenteerde de eerste fase van de geplande hervorming. De bewering dat deze hervorming het einde van de democratie is, is ongegrond”, zei Netanyahu aan het begin van de wekelijkse kabinetsvergadering.

“De waarheid is dat het evenwicht tussen de verschillende takken van het regeringssysteem de afgelopen twee decennia is geschonden, en nog meer in de afgelopen jaren”, beschuldigde Netanyahu volgens een verklaring van het kabinet van de premier. (daarbij vergetend dat hij tot 1,5 jaar geleden premier was). Dit is een ongewoon fenomeen dat nergens anders ter wereld voorkomt – niet in de VS, niet in West-Europa en niet in de eerste 50 jaar van Israël.”

De premier voegde eraan toe dat “de poging om het juiste evenwicht tussen de takken van de regering te herstellen niet de vernietiging van de democratie is, maar de versterking van de democratie. Het lijdt daarom geen twijfel dat dit op verantwoorde en nuchtere wijze moet gebeuren, en dat is wat we gaan doen.”

Netanyahu verwierp ook een voorstel voor de oprichting van een commissie om de geplande justitiële hervorming te bespreken, zoals Benny Gantz afgelopen dagen heeft voorgesteld.

Hij hekelde wat hij noemde “ongebreidelde opruiing” tegen minister van Justitie Yariv Levin. Ik weet niet of je ze hebt gezien, maar ik was gewoon geschokt. In het weekend zag ik posters die de minister van Justitie vergeleken met de leider van de nazi’s en spraken over het Zesde Rijk. Dit is een wilde opruiing die zonder veroordeling door de oppositie of de belangrijkste mediakanalen is aangenomen.

Dit moet per direct stoppen en door iedereen krachtig worden veroordeeld. Er moet een serieuze en inhoudelijke discussie worden gevoerd over de hervormingen.

“We hebben een duidelijk en sterk mandaat van het publiek gekregen om uit te voeren wat we bij de verkiezingen hebben beloofd, en dat zullen we doen. Dit is de realisatie van de wil van de kiezers, en dit is de essentie van democratie”, zei Netanyahu.

” De hervorming die de minister van Justitie heeft voorgesteld, zal diepgaand en serieus worden besproken in de Grondwetcommissie van de Knesset, waarin alle meningen zonder uitzondering zullen worden gehoord. Dit is het geschikte, natuurlijke en legale forum voor deze diepgaande discussie’, zei Netanyahu.

De premier heeft tot nu toe geen publiekelijk commentaar op de hervormingen gegeven, die Levin woensdagavond presenteerde.

Netanyahu heeft zich in het verleden uitgesproken tegen soortgelijke hervormingen, aldus The Jerusalem Post, maar de afgelopen jaren is zijn houding ten opzichte van het gerechtelijk systeem veranderd en veel kritischer geworden. Velen beweren dat dit te maken had met de aanklacht van Netanyahu twee jaar geleden wegens omkoping, fraude en vertrouwensbreuk, waarvan hij blijft zeggen dat het een berekende poging was van het rechtssysteem om hem ten val te brengen.


Bronvermelding:
Datum:        08-01-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Amos Ben-Gershom / GPO
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב