Netanyahu werd een week geleden in het ziekenhuis opgenomen nadat hij kort het bewustzijn had verloren in zijn privéwoning in Caesarea.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zaterdag een pacemakerimplantatie ondergaan.
Artsen van het Sheba Medical Center in Ramat Gan zeiden dat de operatie succesvol was en dat ze verwachtten de 73-jarige Netanyahu later op zondag te kunnen ontslaan.
Tijdens de operatie, die werd uitgevoerd onder algehele narcose, trad minister van Justitie en vicepremier Yariv Levin op in Netanyahu’s plaats.
In een videoboodschap die voorafgaand aan de operatie werd vrijgegeven, zei Netanyahu dat hij zich “uitstekend” voelde en het advies van zijn artsen opvolgde. Hij voegde eraan toe dat hij verwachtte later op de dag uit het ziekenhuis ontslagen te worden, op tijd om de geplande stemmingen in de Knesset bij te wonen over wetsvoorstellen in verband met de hervorming van het gerechtelijk apparaat van zijn regering.
De wekelijkse kabinetsvergadering werd uiteindelijk echter uitgesteld, net als een geplande vergadering van de Likud-factie.
De 73-jarige Netanyahu werd precies een week geleden ’s nachts opgenomen in het ziekenhuis nadat hij kort het bewustzijn had verloren in zijn privéwoning in Caesarea.
Nadat hij was ontslagen, gaf het ziekenhuis een verklaring vrij waarin stond dat “op geen enkel moment een hartritmestoornis werd vastgesteld”. Echter, “we besloten om een onderhuidse Holter te gebruiken, zoals gebruikelijk is, om het eigen medische professionele team van de premier in staat te stellen door te gaan met regelmatige monitoring.”
Het apparaat, ook bekend als een cardiac event recorder, wordt onder de huid van de borst of schouder geïmplanteerd. Ze worden vaak gebruikt als een patiënt een onverklaarbare beroerte, flauwvallen of onregelmatige hartslag ervaart.
Deze week had de recorder “een waarschuwing”, zeiden professoren Roy Beinart en Eyal Nof in een video die zondag werd gedeeld door Sheba Medical Center, en ze voegden eraan toe dat de premier waarschijnlijk een voorbijgaand hartblok had.
“Gisteravond ontvingen we de gegevens van deze monitor die duiden op een voorbijgaand atrioventriculair blok, en dit was een indicatie voor spoedeisende pacemakerimplantatie… Tijdens de nacht hebben we een pacemaker geïmplanteerd, alles ging goed. Vanochtend gaat het heel goed met de premier,” verklaarden de artsen.
“Ik wil de velen van jullie bedanken die hebben gevraagd hoe het met me gaat. Het gaat geweldig met me,” herhaalde Netanyahu zondag. “Morgenochtend zal ik me bij mijn collega’s in de Knesset voegen.”
Volgens Channel 12 wordt Netanyahu “al twintig jaar gemonitord voor een hartgeleidingsprobleem… geen levensbedreigende aandoening, maar een chronische.”
In oktober bracht Netanyahu een nacht door in het ziekenhuis onder medische observatie vanwege pijn op de borst die begon toen hij Yom Kippur-synagogediensten bijwoonde.

_________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
23-7-2023

Auteur:
JNS redactie

Beeld:
Prime Minister Benjamin Netanyahu leads a Cabinet meeting in Jerusalem, July 2, 2023. Photo by Marc Israel Sellem/POOL.

Website:
www.JNS.org

EN / NL/ עב