Bibi’s val van de macht – en wordt vervangen door zijn protégé – is ‘Shakespearean’, zegt de oprichter van ALL ISRAEL NEWS, en noemt Netanyahu een ‘wereldwijde staatsman’

JERUZALEM – Amerikanen beginnen net het verbluffende nieuws te horen en te verwerken dat Benjamin Netanyahu, bewonderd en geliefd door zo velen – vooral evangelische christenen – niet langer de premier van Israël is.

Terwijl journalisten en commentatoren proberen de politieke aardbeving te begrijpen, hoe het gebeurde en wat het betekent voor de VS, wenden velen zich tot ALL ISRAEL NEWS-oprichter en hoofdredacteur Joel C. Rosenberg voor antwoorden.

Rosenberg was maandag te zien in drie tv-nieuwsprogramma’s in de VS.

Een van hen was Spicer & Co. op Newsmax TV, gehost door Sean Spicer, de voormalige perssecretaris van het Witte Huis tijdens de Trump-jaren. Bij hem gisteravond als gastgastheer was Mercedes Schlapp, die tijdens de regering-Trump als directeur strategische communicatie van het Witte Huis diende.

Foto: screenshot Newsmax

Rosenberg noemde Netanyahu “de grootste premier die we hebben gehad sinds David Ben-Gurion” en een “wereldwijde staatsman”, en vertelde over veel van de historische prestaties waarvoor Netanyahu en Trump verantwoordelijk waren.

Opmerkend dat hij 21 jaar geleden voor Netanyahu werkte, noemde hij de val van de premier – en zijn vervanging door Naftali Bennett, zijn protégé – “verdrietig” en “Shakespearean”.

Tegelijkertijd vroeg Rosenberg zich af of Netanyahu verstandig was om een ​​nieuwe politieke aanval op de Amerikaanse president Joe Biden te lanceren net op het moment dat Bibi zijn ambt verliet.

Rosenberg merkte op dat hoewel hij persoonlijk veel kritiek had op de Amerikaanse president – ​​vooral op het beleid van Iran – hij ook geloofde dat Biden “de beste is die de Democratische partij heeft” als het gaat om Israël en “de gekken in zijn partij bestrijdt”.

Onlangs schreef Rosenberg een column voor ALLE ISRAL NIEUWS over  “vijf specifieke redenen waarom Biden de eer verdient om aan de zijde van Israël te staan ​​tijdens de recente oorlog in Gaza.”

Je kunt de video van het interview bekijken door  hier te klikken  (de uitzending begint 7:49 minuten).

Hier is het volledige transcript van het interview:

SEAN SPICER:  Naftali Bennett, die vorige maand net op deze show was, werd beëdigd als de nieuwe premier van Israël, waarmee een einde kwam aan Benjamin Netanyahu’s 12-jarige loopbaan. Om te bespreken, laten we een vriend van de show, Midden-Oosten-expert en hoofdredacteur van ALLE ISRAEL NIEUWS, Joel Rosenberg, erbij halen.

Joel, nogmaals, het is laat daar in Israël – bedankt voor het opblijven.

ROSENBERG:  Het is later dan je weet. We hebben hier een politieke aardbeving gehad, en ik denk dat de bevingen Washington net beginnen te treffen.

SPICER: Daar  wil ik u iets over vragen. Ik bedoel, jullie kennen al 12 jaar niets anders dan Benjamin Netanyahu. Ik weet dat hij niet stilletjes naar buiten zou gaan. Hoe is deze overgang in de afgelopen 24 uur verlopen?

ROSENBERG: Nou, je hebt gelijk. Hij ging niet stilletjes naar buiten. Kijk, hij heeft in totaal 15 jaar gediend – 12 achtereenvolgens. Hij is de langst zittende premier in de moderne geschiedenis van Israël. Je moet terug naar het bijbelse tijdperk van de koningen om iemand te zien die zo lang heeft gediend. En ik zal je vertellen, Sean, ik heb 21 jaar geleden voor hem gewerkt, maar we zijn niet close en ik heb hem al een aantal jaren niet [in persoon] gezien. Maar ik zal dit zeggen: premier Netanyahu is de beste premier die we hebben gehad sinds de oprichter, David Ben-Gurion. Met uw president – ​​president Trump – heeft hij niet één, niet twee, niet drie, maar vier Arabisch-Israëlische vredesverdragen tot stand gebracht, om nog maar te zwijgen van Kosovo, een ander moslimland. En de verhuizing van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem. En [de VS overhalen om] de Golanhoogten te erkennen als Israëlisch soeverein grondgebied. Plus zich terugtrekken uit de [nucleaire] deal met Iran. Dus er had een verpletterende overwinning moeten zijn in een van de laatste vier verkiezingen voor Netanyahu.

Het feit dat hij bij de laatste vier verkiezingen geen overwinningen kon behalen – en nu is hij vervangen door zijn protégé – is Shakespeariaans. En in sommige opzichten is het erg triest. Maar het is ook fascinerend als je geïnteresseerd bent in politiek, want ik dacht dat Washington hard speelde. Jullie zijn Base Camp One. Maar Israël is de Mount Everest, moet ik je zeggen.

MERCEDES SCHLAPP:  Ik weet dat premier Netanyahu een zeer sterke relatie had met president Trump. En nu bracht hij een deel van zijn exit-toespraak door met het opblazen van president Biden en zei dat hij zijn meningsverschillen over het buitenlands beleid met de regering-Biden niet langer achter gesloten deuren zou houden. Ben je hierdoor verrast?

ROSENBERG:  Ik ben niet verrast, maar ik zal zeggen dat ik denk dat het een vergissing is. Kijk, premier Netanyahu heeft deze ongelooflijke sterke punten. Maar ik denk dat de verschuiving van de leider – hij is een wereldleider, toch? Hij is niet alleen een lokale regionale leider van een land met 10 miljoen inwoners. Hij is een wereldstaatsman. Hij speelt met de grote jongens op het grote podium.

Maar als we naar de oppositie gaan, denk ik dat het geen goed idee is om een ​​nieuw gevecht aan te gaan met de president van de Verenigde Staten, een gevecht dat de staat Israël nodig heeft. Er zal een tijd komen dat Biden op bepaalde gebieden te ver gaat en je zult hem erop moeten aanspreken. Maar ik zie niet echt de strategie om meer van het centrum van Israëls politieke partijen terug te winnen, of rechts door Biden aan te vallen. En eigenlijk is de reden dat Netanyahu op dit moment niet in functie is, niet omdat het centrum of links. Dat komt omdat rechtse partijen die het met hem eens zijn over het beleid het gehad hebben met zijn persoonlijke stijl en zijn managementaanpak. Dus ik denk niet dat dit Naftali Bennett, Gideon Sa’ar en deze andere mensen [van centrumrechts] zal overtuigen om terug te komen [in de kudde van Netanyahu].

SPICER:  Weet je, hier in de VS hebben we te maken gehad met enkele antisemitische opmerkingen die werden gemaakt door leden van wat we ‘The Squad’ noemen, toch? Als je ze niet kent, zoek ze dan op. Maar het komt allemaal voort uit deze tweet die congreslid Ilan Omar zei, waarin we hebben gezien “ondenkbare wreedheden begaan door de VS, Hamas, Israël, Afghanistan en de Taliban.” Heilige rookt. Om ons met hen op één hoop te gooien? Huisspreker Nancy Pelosi was op CNN en ze probeerde het op te ruimen. Wat is uw reactie op het zien van de VS en Israël op één hoop gegooid met Hamas?

ROSENBERG:  Het is verachtelijk wat congreslid Omar zegt. Maar het is gewoon verachtelijk wat Bernie Sanders probeerde te doen, namelijk het annuleren van de Amerikaanse militaire financiering voor Israël in het midden van een oorlog met terroristen. En daarom is het een slecht moment om ruzie te zoeken met Joe Biden.

Waarom? Kijk, als conservatief, als evangelisch, als Amerikaan en als Israëliër, heb ik veel problemen gehad met Joe Biden. Op het leven. Op budgetten. Op groei.

SCHLAPP:  Wij ook, Joel – wij ook.

ROSENBERG:  Dat weet ik. Maar ik zal dit zeggen: in de Gaza-oorlog heeft Biden behoorlijk goed werk geleverd en hij vecht tegen de gekken in zijn partij. En dat is wat Israël nu zou moeten prijzen. We gaan problemen krijgen met het Iran-beleid. Absoluut. Maar kijk, je moet president Biden de eer geven waar het moet. En in dit geval moet Israël dicht bij Biden zijn op de gebieden waar je kunt samenwerken. Waarom? Omdat hij de beste is – als het om Israël gaat – die de Democratische Partij heeft. Je wilt hem niet onder de bus gooien.

SPICKER:  Juist.  Hé, Joel, bedankt dat je opblijft. Ik waardeer het altijd. Heel snel, ja of nee, want ik heb zo weinig tijd: zien we Benjamin Netanyahu weer terug in functie?

ROSENBERG:  Oh, wauw – ik denk het niet, maar het is altijd mogelijk.

SPICER:  Oké, Joel Rosenberg, zoals altijd bedankt.


Bronvermelding:
Datum:        15-06-2021
Auteur:        Redactie All Israel
Beeld:          screenshot Newsmax
Website:      All Israel


 

EN / NL/ עב