Volgens de laatste berichten van het Israëlische ministerie van Volksgezondheid is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus in de Joodse Staat gestegen tot 4.347. Tachtig van hen verkeren in ernstige toestand, waarvan 63 kunstmatig worden beademd.

Het aantal doden in Israël als gevolg van de pandemie is gestegen tot 16, terwijl 134 Israëli’s zijn hersteld na de besmetting.

Onder de ernstig zieken is een 22-jarige man die een week geleden uit de Verenigde Staten is teruggekeerd. Hij heeft geen bestaande kwalen en is geen roker. Nadat hij in het ziekenhuis was opgenomen, werd ze in een medisch geïnduceerde coma gebracht. Zijn situatie haalde de krantenkoppen, aangezien de meeste mensen die medische hulp nodig hebben wegens Covid-19 boven de leeftijd van 65 jaar zijn. De jongere generaties worden nog steeds beschouwd als veerkrachtig voor de ziekte, maar er zijn duidelijk uitzonderingen. (Volgens de Jerusalem Post zijn er twee grote groepen coronapatiënten, de leeftijdsgroepen tussen 20 en 29 jaar, en tussen 50 en 59 jaar).

Van de 4.347 besmette Israëli’s is bijna de helft in quarantaine, terwijl nog eens 543 mensen geïsoleerd zijn in zogenaamde ‘corona hotels‘ in Tel Aviv en Jeruzalem. Uit een vorige week gepubliceerde studie bleek dat bijna de helft van de Covid-19-patiënten het virus in het buitenland heeft opgelopen, terwijl 20 procent het heeft opgelopen in lokale synagogen of winkelcentra, met name supermarkten.

In het licht van de toenemende aantallen heeft de Israëlische regering besloten de preventieve maatregelen verder aan te scherpen om ervoor te zorgen dat de zogenaamde ‘sociale afstand’ wordt gerespecteerd en dat de burgers zoveel mogelijk in hun huis blijven. Sinds zondag zijn de politie en het leger op patrouille, waarbij ze bedrijven en personen beboeten die zijn betrapt op het overtreden van de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid. Alleen al op zondag kregen 58 bedrijven het bevel om te sluiten en werden er 1.296 boetes gegeven.

Terwijl de supermarkten en apotheken open blijven, werken ze vanaf deze week onder nieuwe richtlijnen, waaronder de verplichting om de temperatuur van alle klanten op te nemen voordat ze naar binnen mogen. Gewone burgers mogen wel winkelen voor voedsel en medicijnen, maar moeten verder altijd binnen 100 meter van hun huis blijven.

Benjamin Netanyahu in quarantaine
Channel 12 News maakte maandag bekend, dat een assistente van premier Benjamin Netanyahu was besmet met het coronavirus. Aanvankelijk liet de regering weten dat Netanyahu, sinds zij het Covid-19 virus opliep, niet in dezelfde kamer was geweest als de assistente. Maar later op de dag, en na een golf van berichten in de media, gingen Netanyahu en zijn hele staf in een zelf opgelegd isolement, totdat de dokter van de premier hen kan testen.

Bron: Israel Today

EN / NL/ עב