Een meerderheid van 62% van de Israëlische kiezers identificeert zich als rechts, wat Israël een uitzondering maakt onder de liberale westerse democratieën

Nog twee maanden te gaan tot de volgende verkiezingen in Israël (de vijfde verkiezing in de afgelopen drie jaar). Oppositieleider Benjamin Netanyahu voelt zich hoopvol nu de kiezers nog verder naar rechts verschuiven. Vóór de verkiezingen van april 2019 identificeerde 46 procent van de Israëlische kiezers zich als rechts. Vandaag is dat aantal gegroeid tot 62 procent.

Dat blijkt uit de laatste peiling van het Israel Democracy Institute (IDI). De groei van rechts is ten koste gegaan van zowel het centrum als links, die in dezelfde periode met respectievelijk negen en zes procentpunten zijn gedaald. Hoewel dit aan de oppervlakte goed nieuws lijkt te zijn voor Netanyahu en zijn Likudpartij, liggen de zaken niet zo eenvoudig.

In alle laatste vier verkiezingen hebben de verschillende partijen die ideologisch rechts vormen, een duidelijke meerderheid in de Knesset behaald. Maar omdat verschillende van die partijen weigeren zitting te nemen in een regering onder leiding van Netanyahu, zijn zijn pogingen om een stabiele rechtse regering te smeden herhaaldelijk gedwarsboomd.

Hetzelfde wordt verwacht na de komende stemming op 1 november, tenzij Bibi een of meer van deze partijen ervan kan overtuigen van koers te veranderen, of als zijn Likud veel meer zetels wint dan voorspeld.

Arabische onverschilligheid
De opkomst van de Arabische kiezers zal op 1 november naar verwachting dalen tot een historisch dieptepunt van 39 procent. Dit als gevolg van kiezersmoeheid en groeiende ontgoocheling over de Arabische politieke partijen.

Dit zou tot gevolg hebben dat de Joodse stem, die volgens de IDI-enquête een sterke voorkeur heeft voor het rechtse blok, wordt versterkt.

Een democratische uitzondering
Israël is een uitzondering onder de westerse democratieën. Terwijl in grote delen van Europa en Noord-Amerika progressieve trends naar links te zien zijn, wordt Israël steeds rechtser en conservatiever. Dat wil niet zeggen dat er geen grote links-liberale beweging is in Israël. Die is er wel, maar het is ongetwijfeld een minderheid in termen van stemkracht.

In grote lijnen kan dit worden gezien als een gevolg van het feit dat Israël fungeert als een smeltkroes van Joden met verschillende achtergronden (voor het merendeel uit het Midden-Oosten), en van de geografische ligging van de Joodse staat tussen het liberale Westen en het conservatieve Oosten.


Bronvermelding:
Datum:        24-05-2022
Auteur:        Ryan Jones
Beeld:          Miriam Alster/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

 

EN / NL/ עב