Voormalig premier Benjamin Netanyahu is naar verluidt dicht bij het sluiten van een schikking, die een einde zou maken aan zijn openbare proces wegens corruptie en schending van vertrouwen.

Een reeks opiniepeilingen die werden uitgevoerd door de Israëlische mainstream TV media en deze week werden gepubliceerd, onthulden wat Israëli’s daarvan denken, en wat zij hierna willen zien gebeuren in Israëls gebroken politieke arena.

Ongeveer 50% van de Israëli’s in alle drie de opinie­peilingen zeiden dat ze tegen een schikking zijn, waarbij Netanyahu in wezen zou toegeven dat hij iets verkeerd heeft gedaan en gedurende zeven jaar uit het politieke leven zou worden geweerd wegens ‘morele verdor­ven­heid’.
Slechts ongeveer 30% is er voor, dat Bibi een schikking treft.

Deze cijfers gelden voor Israëli’s aan zowel de linker- als de rechterkant van het politieke spectrum.
Rechtse Israëli’s zijn tegen een schikking, omdat zij volhouden dat Netanyahu onschuldig is, en dat dit in de loop van zijn proces zal worden bewezen.
Linkse Israëli’s zijn tegen een schikking, omdat zij vinden dat Netanyahu als voorbeeld moet worden gesteld en voor zijn wangedrag de gevangenis in moet.

Als Netanyahu een schikking treft en in de nabije toekomst geen politieke activi­teiten meer mag ontplooien, vindt 39% dat de huidige ‘regering van verandering’ aan de macht moet blijven. 52% vindt van niet.

Waarom werd deze vraag zelfs maar gesteld in de media-enquêtes? Omdat de uitslag van de laatste verkiezingen en de vorming van de huidige regering bijna volledig draaiden om de persoon van Benjamin Netanyahu en om hem uit de macht te verdrijven. Het enige wat de zeer uiteenlopende partijen in de regeringscoalitie verenigt, is een hekel aan Bibi.

Als Netanyahu van het toneel verdwijnt, hebben de 52% van de Israëli’s die vinden dat de huidige regering moet verdwijnen, verschillende meningen over hoe dat moet gebeuren:

  • 24% vindt dat de Likoedpartij, de grootste partij in de Knesset, een sterke rechtse coalitie moet vormen onder een nieuwe leider en de macht moet overnemen;
  • 28% vindt dat Israël nieuwe verkie­zingen moet houden, waarbij de Likoedpartij volgens de peilingen nog steeds aan de leiding zou gaan, zij het met iets minder zetels zonder Netanyahu.

Op dit moment is de meest waarschijnlijke vervanger van Netanyahu als leider van de Likoedpartij de voor­malige burge­meester van Jeruzalem, Nir Barkat. Met Barkat aan het roer zal Likoed bij de vervroegde verkiezingen naar verwachting 29 zetels behalen (evenveel als nu). Als Netanyahu de partij nog steeds zou leiden, zou Likoed bij nieuwe verkiezingen 33 zetels behalen.


Bronvermelding:
Datum:        18-01-2022
Auteur:        Redactie Israel Today
Beeld:          Noam Revkin Fenton/Flash90
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב