“Deze feestdag is anders, omdat ‘ze tegen ons in opstand kwamen om ons te vernietigen.’ Dit is iets heel tastbaars”, zei de premier voorafgaand aan Pesach.

Premier Benjamin Netanyahu riep donderdag tijdens een bezoek aan het hoofdkwartier van de Israëlische inlichtingendienst Mossad op tot eenheid te midden van de aanhoudende spanningen met Iran.

“Deze feestdag is anders, omdat ‘ze tegen ons in opstand kwamen om ons te vernietigen.’ Dit is iets heel tastbaars, afkomstig uit de as van het kwaad van Iran en zijn bondgenoten, inclusief Hamas”, zei Netanyahu tegen de afdelingshoofden van de organisatie, verwijzend naar Pesach, dat maandag bij zonsondergang begint.

‘En aan de andere kant: ‘van gebondenheid naar verlossing.’ Dit is heel tastbaar als er nog steeds gevangenen worden vastgehouden in de kelders van de monsters in Gaza”, vervolgde hij.

Netanyahu benadrukte dat zijn regering vastbesloten is de door Iran gesteunde terreurgroepen in Gaza te verslaan, de resterende 133 gijzelaars die daar worden vastgehouden vrij te laten en de bredere dreiging van de Islamitische Republiek af te weren.

Uren na de verklaringen van de premier lanceerde Israël een aanval op een militaire faciliteit dichtbij de Iraanse stad Isfahan .

Zaterdagnacht lanceerde Iran meer dan 300 raketten en drones op Israël. De IDF zei dat zij en haar militaire bondgenoten ongeveer 99% van de projectielen onderschepten; geen van de 170 drones kwam het Israëlische luchtruim binnen.

Nadat Jeruzalem beloofde wraak te zullen nemen op de ongekende directe aanval,  dreigde Teheran  zijn officiële nucleaire doctrine te heroverwegen, waarbij de Islamitische Revolutionaire Garde Israël donderdag waarschuwde dat “onze handen aan de trekker zitten.”

Volgens Netanyahu moet “de interne verdeeldheid nu verdwijnen omdat we onder een existentiële dreiging staan, en wanneer we met een existentiële dreiging worden geconfronteerd, verenig je de krachten en verdeel je ze niet.”

“Als we niet het vermogen hebben om ons te verdedigen tegen degenen die ons proberen te vermoorden, hebben we niets, en dit is wat we nu met alle macht moeten verenigen tijdens deze Pesach-feestdag en wat er daarna zal komen”, zei de premier. toegevoegd.

Netanyahu bezocht ook de kantoren van de Israel Security Agency (Shin Bet), waar hij om tafel zat met ISA-directeur Ronen Bar. Als onderdeel van de bijeenkomst ontving Netanyahu een uitgebreid overzicht van de intensieve terrorismebestrijdingsactiviteiten van het agentschap gedurende de afgelopen maanden.

Netanyahu bedankte de Mossad en Shin Bet voor hun aandeel in het beschermen van de staatsveiligheid, in het bijzonder voor het uitgebreide veiligheids- en inlichtingenwerk dat zij hebben verricht sinds het bloedbad in Hamas van 7 oktober.


datum:19-04-2024

Auteur: JNS

Beeld: De Israëlische premier Benjamin Netanyahu leidt een bijeenkomst op het kantoor van de premier in Jeruzalem, 10 december 2023. Foto door Yonatan Sindel/Flash90.

website: www.jns.org

EN / NL/ עב