Premier en andere leiders condoleren families van 3 soldaten gedood aan grens, terwijl Egypte zich naar verluidt probeert te distantiëren van schutter

Premier Benjamin Netanyahu beloofde zaterdag een volledig onderzoek in te stellen naar de moord op drie soldaten in het zuiden van Israël door een Egyptische politieagent, terwijl de leiders van het land hun medeleven betuigden aan de families en er vragen bleven bestaan over de hoogst ongebruikelijke schietpartij aan de grens.

De drie soldaten werden genoemd als Staf Sgt. Ori Yitzhak Iluz, Staf Sgt. Ohad Dahan en Sgt. Lia Ben Nun, allen gevechtssoldaten in het Bardelas Bataljon die de grens moeten bewaken.

“Het dodelijke incident aan de Egyptische grens tijdens Shabbat is ernstig en abnormaal en zal tot de bodem worden uitgezocht,” zei Netanyahu in een verklaring. “Samen met het hele volk van Israël deel ik in het verdriet van de families.”

“Ik wil onze strijdkrachten prijzen die contact zochten en de terrorist doodden,” zei Netanyahu.

President Isaac Herzog zei: “Er zijn geen woorden om de pijn en het verlies te beschrijven.”

“We zullen hen in ere houden en onze grenzen vastberaden blijven verdedigen,” zei hij.

“Het breekt ons hart. Lia Ben Nun, Ohad Dahan, Ori Yitzhak Iluz. Moge hun herinnering een zegen zijn,” zei oppositieleider Yair Lapid.

De drie soldaten worden zondag ter ruste gelegd op militaire begraafplaatsen in hun eigen woonplaats.

Staff Sgt. Ohad Dahan, 20, (left) Sgt. Lia Ben Nun, 19, and Staff Sgt. Ori Yitzhak Iluz (center) combat soldiers in the Bardelas Battalion, who were shot dead on the Egyptian border on June 3, 2023 (Israel Defense Forces)

De begrafenis van Ben Nun, 19 jaar, zal plaatsvinden in Rishon Lezion om 16:30 uur.

Iluz, die 20 jaar oud was, zal om 17.00 uur worden begraven in Safed.

Dahan, 20, zal om 17.00 uur begraven worden in Ofakim, zei de IDF.

Er zijn vijf gemengde infanterie-eenheden binnen het Grensverdedigingskorps van de IDF, dat verantwoordelijk is voor de verdediging van Israëls grenzen met Jordanië, Egypte en de veiligheidsbarrière op de Westelijke Jordaanoever.

De omstandigheden van de moorden, die plaatsvonden tussen de berg Sagi en de berg Harif in de Negev woestijn, bleven onverklaard terwijl het leger een onderzoek instelde. Dodelijke incidenten aan de grens tussen Israël en Egypte zijn zeldzaam.

Volgens IDF woordvoerder Rear Admiral Daniel Hagari begonnen Ben Nun en Iluz vrijdagavond om 21.00 uur samen aan een 12 uur durende dienst op een militaire post aan de Egyptische grens. Nadat de soldaten de oproepen over de radio zaterdagochtend niet beantwoordden, kwam een officier ter plaatse en trof het tweetal dood aan in verschillende delen van de post. Hagari zei dat de IDF dacht dat ze rond 6 of 7 uur ’s ochtends gedood moesten zijn.

Pas nadat de lichamen rond 9 uur ’s ochtends waren ontdekt, kondigden militaire functionarissen een terreurincident in het gebied af en werd begonnen met zoekacties. Kort voor de middag identificeerde een legerdrone de aanvaller op ongeveer 1,5 kilometer van de grens.

De Egyptische politieagent viel troepen aan die het gebied aan het verkennen waren. Tijdens het gevecht werd Dahan gedood en raakte een onderofficier licht gewond. De schutter werd enkele minuten later doodgeschoten door een andere groep soldaten, aldus het leger.

De IDF onderzocht hoe en wanneer de Egyptische aanvaller Israël infiltreerde, hoe hij enkele uren lang niet ontdekt werd en wat het leger had kunnen doen om de dood van de drie soldaten te voorkomen.

Egypte heeft geprobeerd zich te distantiëren van de politieman, waarbij Egyptische functionarissen zeiden dat ze niet op de hoogte waren van zijn bedoelingen, meldde de publieke omroep Kan, die een Israëlische bron citeerde.

Het ministerie van Netanyahu heeft de ministers op de hoogte gebracht daarbij benadrukkend hoe ongebruikelijk het incident was en dat het geen weerspiegeling was van de Israëlisch-Egyptische betrekkingen, aldus het rapport.

An Israeli soldier closes a gate leading to the border at a military base following a deadly shootout in southern Israel along the Egyptian border, June 3, 2023. (AP/Tsafrir Abayov)

Het Israëlische leger zei te geloven dat de schutter de grens was binnengedrongen via een noodpoort en dat de twee soldaten die bij de eerste aanval waren gedood, niet terugschoten.

Hagari zei dat de aanvaller waarschijnlijk in zijn eentje door de poort was binnengedrongen in de vroege uren van zaterdagochtend, na drugssmokkel in de buurt.

De kleine poort wordt door de IDF gebruikt om de grens over te steken als dat nodig is, in samenspraak met het Egyptische leger. Het Egyptische leger beweerde dat de officier de grens was overgestoken om verdachten te achtervolgen die betrokken waren bij het drugssmokkel incident.

Militaire functionarissen verklaarden dat IDF-troepen de smokkelpoging verijdelden rond 2.30 uur ’s nachts, waarbij smokkelwaar met een geschatte waarde van 1,5 miljoen NIS (400.000 dollar) in beslag werd genomen.

Er worden regelmatig pogingen gedaan om drugs vanuit Egypte Israël binnen te smokkelen. Egyptische smokkelaars werken meestal door smokkelwaar over de grens naar Israëlische bedoeïenen te gooien, die de drugs vervolgens in Israël verkopen. De smokkelaars verhandelen meestal marihuana uit kassen op het Sinaï-schiereiland, maar soms worden ook hard drugs zoals heroïne binnengesmokkeld.

Om 3 uur ’s ochtends was het smokkelincident – ongeveer 3 kilometer van de plaats van de aanval – opgelost. Om 4:15 uur meldden de troepen zich via de radio bij de wachtpost waar Ben Nun en Iluzi zich bevonden, “en daar was alles toen in orde,” verklaarde Hagari.

An ambulance rushes out of a military base following a deadly shootout in southern Israel along the Egyptian border, June 3, 2023. (AP/Tsafrir Abayov)

Het Egyptische leger zei in een verklaring dat een officier belast met de grensbewaking verdachten achtervolgde die betrokken waren bij vermeende drugssmokkel. “Tijdens de achtervolging overschreed hij de veiligheidsbarrière en begon een vuurgevecht waarbij drie Israëlische veiligheidsagenten werden gedood,” zei het leger, eraan toevoegend dat het “oprechte condoleances” wilde overbrengen aan de families van de slachtoffers.

Minister van Defensie Yoav Gallant sprak met zijn Egyptische collega Gen. Mohamed Ahmed Zaki na de aanval.

“Samenwerking in het onderzoek naar de ernstige aanval is van groot belang voor de relatie tussen de landen,” zei Gallant in een persbericht.

Gallant’s ministerie vertelde dat hij “zijn waardering uitsprak voor de toewijding van de Egyptische minister van Defensie aan een gezamenlijk onderzoek naar de details van dit zeer ernstige incident, en benadrukte het belang van samenwerking in het onderzoek naar de aanval om verdere incidenten in de toekomst te voorkomen.”

De grens tussen Israël en Egypte is grotendeels vreedzaam sinds de twee landen in 1979 een vredesakkoord tekenden, het eerste tussen Israël en een Arabische staat. In het afgelopen decennium bouwde Israël een grote barrière langs de grens, grotendeels bedoeld om Afrikaanse migranten en islamitische terroristen die actief zijn in de Egyptische Sinaï buiten de deur te houden.

In de afgelopen jaren zijn er verschillende incidenten geweest waarbij smokkelaars en IDF-soldaten op elkaar hebben geschoten. Het Egyptische leger schiet ook regelmatig op drugssmokkelaars en jihadistische groeperingen in de noordelijke Sinaïwoestijn, wat soms resulteert in een vuurgevecht in het grensgebied.

Terroristen uit de Sinaï voerden in 2011 en 2012 meerdere aanvallen uit op Israël. Bij een meervoudig geënsceneerde aanval in augustus 2011 werden zes Israëlische burgers, een IDF-soldaat en een politieagent voor terrorismebestrijding gedood, evenals vijf Egyptische soldaten.

____________________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
4-6-2023

Auteur:
Toi Staff

Beeld:
Soldiers at the Mount Harif military base in the southern Negev desert, close to the border with Egypt, on June 3, 2023. (Flash90)

.

EN / NL/ עב