De Trump-regering zal de Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei en andere gebieden die volgens het Amerikaanse vredesplan als Israëlisch zijn aangemerkt, erkennen zodra de samenstelling van de kaart voltooid is, zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu.

Tijdens een rondleiding door de Jordaanvallei op maandag herhaalde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zijn belofte om de Israëlische wet daar en in andere gebieden die zijn aangewezen als Israëlisch grondgebied onder het nieuw onthulde vredesplan van het Witte Huis toe te passen.

“Donald Trump zei dat hij Israëls toepassing van soevereiniteit [over de relevante gebieden] zal erkennen, en hij zal dit doen zodra we de processen hebben afgerond die al zijn begonnen,” zei Netanyahu, verwijzend naar de gezamenlijke Israëlisch-Amerikaanse inspanning om de relevante territoriale grenzen af te bakenen en andere technische kwesties aan te pakken die nodig zijn voor de uitvoering van het vredesplan.

Tijdens zijn rondreis door het gebied plantte Netanyahu een jonge boom, zoals gebruikelijk is op de joodse feestdag van Tu Bishvat, de gunstige voorwaarden van het Trump-plan aangeprezen en de Israëli’s gevraagd hem een hernieuwd mandaat te geven bij de verkiezingen van 2 maart om het plan uit te voeren.

“We gaan geschiedenis schrijven. Nadat de Verenigde Staten Jeruzalem als de hoofdstad van Israël hadden erkend, kregen we een verklaring van Trump waarin hij zei dat hij de toepassing van de Israëlische wet zeker zal erkennen [in bepaalde gebieden in Judea en Samaria], ”zei Netanyahu, en voegde eraan toe Amerikaanse steun voor Israëlische soevereiniteit over de Jordaanvallei ‘is ook relevant voor ons vermogen om het hart van ons land zonder beperkingen te vestigen. We hebben gevochten over dit gebied sinds de dagen van Joshua en de Israëlieten. We zijn hier om te blijven.”

Netanyahu benadrukte dat deze erkenning niet zou worden beïnvloed door Palestijnse onverzettelijkheid.

“Dit is niet afhankelijk van hen [de Palestijnen], dit zal gebeuren zodra we de relevante gebieden in kaart hebben gebracht,” zei hij.


Bronvermelding
Datum:                10-02-2020
Auteur:                EFRAT FORSHER
Beeld:                 Flash90.
Website:             https://www.jns.org/


 

 

EN / NL/ עב