Premier kondigt hulppakket aan voor regionale raden aan de grens met Gaza die zwaar zijn getroffen door raketten en brandbommen uit de door Hamas gecontroleerde Gaza.

Premier Benjamin Netanyahu beloofde zondag een financiële hulppakket van 1 miljard sjekel ($ 335 miljoen) voor de Israëlische steden die grenzen aan de Gazastrook.

In een videoconferentie met de lokale hoofden van regionale raden en burgemeesters zei Netanyahu dat het plan van de regering was om de veerkracht van de burger in de stad Sderot en de gemeenschappen in het gebied grenzend aan de Gazastrook te versterken. Die gebieden zijn jarenlang zwaar getroffen door terroristische raketten uit Gaza en meer recentelijk brandgevaarlijke ballonnen die honderden branden hebben veroorzaakt.

“Het plan omvat … belastingvoordelen en kortingen op onroerendgoedbelasting, creëert groeimotoren zoals de ontwikkeling van de agrarische sector, stimuleert sociale diensten, versterkt persoonlijke veiligheid en investeert in onderwijs en infrastructuurontwikkeling”, zei Netanyahu in een verklaring.

Eerder deze maand kondigde de regering plannen aan voor de nieuwe stad Hanun in de Negev-regio grenzend aan de Gazastrook – de eerste nieuwe gemeenschap daar in decennia die naar verwachting 500 gezinnen zal hebben op landen ten oosten van Kibbutz Sa’ad en ongeveer zes kilometer (3.6 mijl) van de grens met Gaza. Destijds noemde Netanyahu de nieuwe stad “een externe boodschap … [voor] vijanden die ons willen ontwortelen en ze onthullen dat we niet alleen niet worden ontworteld – we planten, bouwen en produceren.”

Netanyahu zei dat de regering van plan is om later in de week hulp aan te kondigen voor de stad Ashkelon , die onlangs door verschillende terroristische raketten is getroffen.

“Volgens wat we zien, is er zowel in het gebied dat grenst aan de Gazastrook als in Ashkelon een groeiende vraag naar appartementen. Mensen willen komen, ook naar de nieuwe gemeenschap. Ik denk dat dit alles zegt, ”merkte Netanyahu op.

Sinds de door Iran gesteunde Hamas-terreurgroep de controle over de Gazastrook greep in een bloedige militaire coup in 2007, is de aangrenzende regio het slachtoffer van toenemende aanvallen van raketten, raketten, brandbommen en terreurtunnels.

Hoewel buiten het zuiden van Israël soms wordt gezien als een gevaarlijke plek om te wonen omdat het grenst aan de door Hamas gecontroleerde Gaza, is er een wachtlijst om de nieuwe stad binnen te komen.

“Alle gemeenschappen zijn vol en bloeiend. Mensen vragen me: ‘Wat is het geheim?’ Ik zeg ze ‘Gemeenschap, onderwijs, kracht, zionisme en hulp’. Deze dingen bij elkaar brengen heel Israël naar ons toe, ”zei Tamir Idan, voorzitter van de Regionale Raad van Sdot Negev, eerder deze maand. Hij merkte op dat hij nog voordat het werk is begonnen een wachtlijst heeft met meer dan 1.000 gezinnen die naar Hanun willen verhuizen.


Bronvermelding:
Datum:        22-11-2020
Auteur:        World Israel News Staff
Beeld:          Flash90 / Yonatan Sindel
Website:      worldisraelnews.com


 

EN / NL/ עב