De namen van de twee officieren die vanmorgen door een misverstand door een van hun eigen soldaten werden gedood zijn Ofek Aharon, 28, en Itamar Elharar, 26, compagniescommandanten in de elite Egoz eenheid. Beiden werden postuum bevorderd tot de rang van majoor.

Volgens de IDF voerden de officieren rond 23.00 uur een patrouille uit na een nachtelijke oefening rond de trainingsbasis Nabi Musa in de Jordaanvallei. Terwijl ze liepen, zagen ze wie ze dachten dat een verdachte figuur was, maar in feite een andere officier was.

De officieren probeerden deze ‘verdachte’ te arresteren, waarbij ze hem eerst verzochten te stoppen en vervolgens met hun wapens in de lucht schoten, aldus het leger.

Deze derde officier, die de schoten hoorde, maar blijkbaar niet wist dat ze door medesoldaten waren afgevuurd, schoot terug en verwondde hen beiden dodelijk.

“De officieren werden gedood nadat een verkeerde identificatie leidde tot een vriendelijk vuurincident”, zei de IDF in een verklaring.

Medisch personeel zorgde op de grond voor behandeling en ze werden per helikopter geëvacueerd naar het Hadassah Ein Karem Medical Center in Jeruzalem, maar werden al snel doodverklaard.

De families van de officieren zijn op de hoogte gebracht en de IDF is een onderzoek gestart naar het incident.

Premier Naftali Bennett en minister van Defensie Benny Gantz betuigden donderdagochtend hun medeleven aan de families van de twee gesneuvelde soldaten en beloofden een grondig onderzoek naar het incident.

“Het is een zeer trieste ochtend. Ik betuig mijn oprechte deelneming aan de families van de twee agenten die gisteravond zijn omgekomen bij een tragisch ongeval”, zei Bennett in een verklaring.

“De twee commandanten hebben hun beste jaren gewijd aan de veiligheid van Israël en de verdediging van het thuisland. De hele natie Israël rouwt. De IDF onderzoekt het moeilijke incident en de nodige lessen zullen worden geleerd. Mogen ze rusten in vrede.”

IDF-woordvoerder Ran Kochav donderdagochtend aan de Kan-radiozender dat IDF-stafchef Aviv Kohavi donderdagochtend naar de basis in de Jordaanvallei ging om de commandanten van de eenheid te ontmoeten en om het onderzoek te starten.


Bronvermelding:
Datum:        13-01-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF-woordvoerders eenheid
Website:      israelnieuws.nl


 

EN / NL/ עב