Israël heeft zondagavond een nieuwe regering onder Naftali Bennett ingezworen waarmee het premierschap van Netanyahu voorlopig tot een einde komt.

Niet alleen is het de eerste coalitie in de geschiedenis van het land waar een Arabische partij deel van uitmaakt, de nieuwe coalitie zorgt er ook voor dat Israël het eerste Westers land is waar een islamitische partij in de regering zit.

De nieuwe regering heeft de smalste mogelijke meerderheid van 61 zetels in de 120 zetels tellende Knesset en werd bevestigd met 1 stem van 60 tegen 59.

In Tel Aviv en Jeruzalem braken feesten uit. Netanyahu schudde Bennett kort de hand en vertrok vervolgens snel voordat de nieuwe regering werd ingezworen. Bennett was als eerste aan de beurt, zijn stem duidelijk geëmotioneerd toen hij de belofte nam, gevolgd door de rest van zijn regering.

Bennett, 49, is op Netanyahu na de jongste premier van Israël. Toen Netanyahu voor het eerst premier werd in 1996 was hij 46 jaar oud.

Na de stemming hield de nieuwe regering zijn eerste vergadering op zondag, met Bennett als voorzitter die de vergadering begon met het “Shehechiyanu” -gebed.

De stemming in de Knesset kwam aan het einde van een dag vol toespraken in het Parlement, inclusief die van Bennett, die constant door leden van de uitgaande rechtse, religieuze partijen van Netanyahu onderbroken werd met beschuldigingen dat hij zijn kiezers zou hebben voorgelogen. Bennett beloofde een premier te zijn voor alle Israëliërs.

Zijn coalitiepartner Yair Lapid zal in 2023 de functie van premier overnemen als onderdeel van hun rotatieovereenkomst.


Bronvermelding:
Datum:        28-05-2021
Beeld:          Twitter
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב