Hoewel zijn droom om ooit premier te worden nog even op zich zal laten wachten, is Naftali Bennett uit de verkiezing van gisteren tevoorschijn gekomen als ‘kingmaker’. Zonder Yamina heeft Netanyahu geen regering. Dit betekent dat Bennett alles kan vragen wat hij wil.

Zonder Naftali Bennett en zijn partij Yamina zal premier Benjamin Netanyahu eenvoudigweg niet de benodigde zetels hebben om een meerder­heids­coalitie te vormen. Bibi en zijn blok van toegewijde aanhangers (Likoed, Shas, Verenigd Torah Jodendom en Religieus Zionisme) hebben 52 tot 54 zetels. De ongeveer 56 zetels aan de andere kant van de scheidslijn hebben allemaal gezworen niet deel te nemen aan een regering-Netanyahu. Dan blijft Bennett met zijn zeven zetels over als Bibi’s enige natuurlijke potentiële partner.

En dat is een recept voor Bennett om in de volgende regering te worden wat hij maar wil (behalve premier). Als hij het goed speelt, is het een kans voor Bennett en partijgenote Ayelet Shaked om hun politieke reputatie verder te verbeteren en misschien de weg te bereiden voor een toekomstig premierschap.

Voorafgaand aan de verkiezingen weigerde Bennett wijselijk zich te verbinden aan het ‘Geen-Bibi’ of ‘Wel-Bibi’ kamp, dus de oppositie zal hem ongetwijfeld ook benaderen. Maar hoewel zij meer zetels hebben aan hun kant van de ‘Bibi-kloof’, zullen veel van die partijen niet samen een coalitieregering vormen. Dus oppositie­leider Yair Lapid zou zelfs met Bennett geen meer­der­heid halen. Maar ze zullen het zeker proberen.

Lapid’s partij deed het goed, maar hij staat aan het hoofd van een hopeloos verdeelde oppositie. Zelfs als ze samen Netanyahu zouden afzetten, zouden ze het als regerings­coalitie niet lang uithouden.

Dus wat kunnen we verwachten?
Nou, Pesach komt eraan, dus alles zal een paar dagen stil liggen. Daarna komt er een periode van intense onderhandelingen, die weken kunnen duren.

Maar speculatief gesproken, verwacht ik dat Bennett ofwel het ministerie van Defensie ofwel het ministerie van Buitenlandse Zaken voor zichzelf zal opeisen, en het ministerie van Justitie voor Shaked.

Bennett is al eens minister van Defensie geweest, en heeft tijdens de verkiezings­campagne vaak gezegd dat hij het anders zou doen dan de huidige demissionaire regering als hij in die functie zou terug­keren. Maar hij zou ook een goede minister van Buitenlandse Zaken zijn, omdat hij een goede redenaar is en vloeiend Engels spreekt.

Shaked was eerder minister van Justitie, en zij heeft net zo’n afkeer van het recente politieke activisme van het Hooggerechtshof als premier Netanyahu, dus hij zal er waarschijnlijk geen persoonlijke problemen mee hebben om haar die post weer te geven.

Waar ze ook terechtkomen, verwacht dat Naftali Bennett en Ayelet Shaked een grote rol zullen spelen in de volgende regering van Israël. Want zonder hen zal er geen regering zijn en zullen we later dit jaar allemaal weer naar de stembus moeten.


Bronvermelding:
Datum:        24-03-2021
Auteur:        Ryan Jones
Website:      israeltoday.nl


 

EN / NL/ עב