Nadat gedurende dinsdag op meer dan 60 plaatsen in zuid Israël branden uitbraken die werden veroorzaakt door ballonnen met brandende en explosieve objecten vanuit Gaza, hebben Israëlische gevechtshelikopters en tanks verschillende doelen in Gaza aangevallen.

Volgens de IDf werden een militaire basis, ondergrondse infrastructuur en observatieposten die aan Hamas toebehoren, aangevallen.

Het aan Hamas-gelieerde Al-Resalah nieuws zei dat Israëlische vliegtuigen verschillende raketten hadden afgevuurd op “landbouwgrond” ten oosten van Rafah in het zuiden van Gaza en dat twee Hamas observatieposten in centraal Gaza werden beschoten.

De IDF zei dat de aanvallen een reactie waren op de vele branden van de afgelopen dagen en dat het Hamas hiervoor verantwoordelijk houdt.

De aanvallen kwamen nadat premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz hadden gedreigd met “krachtig optreden” als het lanceren van de gevaarlijke ballonnen niet zou stoppen.

Volgens de brandweer in zuid Israël waren er dinsdag meer dan 60 branden in het gebied. Alhoewel de meeste branden snel konden worden gedoofd, veroorzaakten ze toch schade.

.De spanning rond Gaza loopt de laatste dagen gestadig op, niet alleen door de ballonnen terreur maar ok de driegende taal van Hamas speelt daarin mee.

Maandag dreigde de leiders van de terreurorganisatie met het hernieuwen van raket lanceringen richting Israël, waarbij als waarschuwing een aantal raketten richting zee werden gelanceerd.

De IDF heeft dinsdag voor het eerst een laserstraal tegen de ballonnen ingezet.

De ‘Licht Zwaard’, zoals de laser installatie wordt genoemd, is de eerste in zijn soort ter wereld en gebaseerd op de zelfde radartechniek die wordt gebruikt voor de Iron Dome.

Het apparaat staat op een kleine aanhangwagen en kan dus overal worden ingezet, de laserstraal kan ballonnen tot een afstand van 2 km raken.


Bronvermelding:
Datum:        12-08-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Israëlische politie
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב