Nadat in de afgelopen nacht een raket vanuit Libanon in open gebied bij kibboets Matsuba was neergekomen, heeft de IDF in reactie tientallen granaten op doelen in zuid-Libanon afgevuurd en daarbij onder andere een niet gespecificeerd ‘infrastructureel doel’ geraakt.

De IDF zei in een verklaring dat “nu doelen in Libanon aan en vuurt op het lanceergebied als vergelding voor de raket die op Israëlisch grondgebied is afgevuurd”.Aan Hezbollah gelieerde groepen melden ook dat er een raket op Israël was afgevuurd.

Foto IDF-woordvoerderseenheid

De raket die in het open terrein bij kibboets Matsuba neerkwam heeft geen schade aangericht en er is niemand gewond geraakt, aldus de IDF in een verklaring. Het raket alarm heeft niet geklonken, en er is geen sprake van verhoogd alarm, voegde de IDF eraan toe. “We reageerden op een snelle, dodelijke en effectieve manier”, zei kapitein Yotam Zeituni, de commandant van de artilleriebatterij die reageerde op het raketvuur.

De Libanese krant Al-Akhbar meldde dat de raket was afgevuurd tussen al-Ma’aliyah en Qlaileh in het zuiden van Libanon, ten zuiden van Tyrus. De Unifil VN-vredesmacht langs de grens drong aan op terughoudendheid. Eerder op zondag liet de IDF al weten rekening te houden met een mogelijke aanval van Hezbollah of aan haar gelieerde groepen, om na de rellen op de Tempelberg als blijk van steun in de laatste week van de ramadan iets terug te doen. Alhoewel Hezbollah geen verantwoording heeft genomen van de afgevuurde raket, is het onwaarschijnlijk dat terroristen in Zuid-Libanon raketten kunnen afvuren zonder op zijn minst de stilzwijgende goedkeuring van de door Iran gesteunde militie, die een strikte mate van controle over Zuid-Libanon handhaaft.

Het raketvuur uit Libanon komt nadat vorige week verschillende raketten werden afgevuurd vanuit de Gazastrook naar Zuid-Israël te midden van spanningen rond de al-Aqsa moskee op de Tempelberg.


Bronvermelding:
Datum:        25-04-2022
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          IDF-woordvoerderseenheid
Website:      israelnieuws.nl


 

 

EN / NL/ עב