Minister van Defensie bezoekt troepen die gewond zijn geraakt in het noorden van de Westelijke Jordaanoever, te midden van speculaties over een op handen zijnde grotere operatie; VS dringt aan op deëscalatie tussen Israël en Palestijnen

Tijdens een bezoek aan troepen die gewond raakten tijdens een inval van het leger in de stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever, waarschuwde minister van Defensie Yoav Gallant dinsdag dat “alle opties op tafel liggen”, in een duidelijke verwijzing naar een mogelijke grotere operatie in het gebied.

Zes Palestijnen werden gedood en bijna 100 gewond in de vuurgevechten in Jenin op maandagochtend, de meest gewelddadige in de stad sinds een inval van het Israëlische leger in januari. Acht soldaten van de Israel Defense Forces liepen lichte tot matige verwondingen op tijdens de gevechten en als gevolg van een zware bermbom die tegen een legervoertuig tot ontploffing werd gebracht.

In een verklaring aan journalisten vanuit het Rambam ziekenhuis in Haifa, zei Gallant dat hij “het defensie-apparaat had geïnstrueerd om proactieve en offensieve acties uit te voeren, overal waar er gevaar is voor de levens van onze burgers en onze strijdkrachten.”

“We zullen op elke noodzakelijke manier optreden en overal ingrijpen om onze vrijheid om te kunnen leven te behouden. Alle mogelijkheden liggen op tafel,” zei hij.

Verschillende hooggeplaatste coalitiewetgevers hebben de IDF opgeroepen om een breder militair offensief uit te voeren op de Noord-Westelijke Jordaanoever.

Tijdens de operatie in Jenin op maandag, lanceerde een Apache helikopter raketten op een gebied waar schutters waren geïdentificeerd om de evacuatie van gewonde troepen uit het gebied naar ziekenhuizen in Israël mogelijk te maken.

An Israeli Air Force AH-64 Apache attack helicopter releases flares during an Israeli army raid in Jenin in the West Bank on June 19, 2023. (Jaafar ASHTIYEH / AFP)

De aanvallen waren de eerste op de Westelijke Jordaanoever in ongeveer twintig jaar. In het begin van de jaren 2000, tijdens de Tweede Intifada, gebruikte de IDF aanvalshelikopters op de Westelijke Jordaanoever, maar alleen in speciale omstandigheden en niet als routine.

Het leger verklaarde dat Palestijnse schutters het vuur hadden geopend op de Apache helikopter en lichte schade veroorzaakten aan de staartrotor, waarna een storing de helikopter dwong te landen in een veld in het noorden van Israël. De inslagen weerhielden de helikopter er echter niet van om de aanvallen uit te voeren. De IDF zei dat de landing niet werd beschouwd als een noodlanding en dat de helikopter zou worden teruggevlogen naar zijn gebruikelijke basis zodra het probleem was verholpen.

De IDF was aanvankelijk Jenin binnengegaan om twee gezochte Palestijnen aan te houden. Op de terugweg veroorzaakte een bermbom zware schade aan een gepantserd IDF-voertuig en het leger bracht uren door in de stad om het weg te slepen.

De door Iran gesteunde Palestijnse terreurgroep Islamitische Jihad eiste de verantwoordelijkheid op voor de bomaanslag en zei dat drie van de Palestijnen die gedood werden in de gevechten leden waren.

De publieke omroep Kan meldde dinsdag dat het Israëlische defensie-apparaat geloofde dat er een aanzienlijke mate van Iraanse invloed en financiering was voor Palestijnse terreurgroepen op de Westelijke Jordaanoever, vooral in het kader van de bermbom.

De beoordeling kwam voort uit de “ongebruikelijke kenmerken” van de bomaanslag, waaronder het plaatsen van het explosief op een strategische locatie en het tot ontploffing brengen ervan op het moment dat het konvooi van legervoertuigen passeerde, aldus het rapport.

Volgens Kan vermoedt het Israëlische defensie-apparaat dat Iran van de noordelijke Westelijke Jordaanoever een gevechtszone wil maken, vergelijkbaar met Gaza of Libanon, om toekomstige Israëlische operaties af te schrikken.

Vorige week pochte de Iraanse opperste leider Ali Khamenei op Twitter over de Islamitische Jihad op de Westelijke Jordaanoever.

“De Islamitische Jihad en andere Palestijnse verzetsbewegingen hebben de belangrijkste sleutel gevonden om het zionistische regime te bestrijden. Het voortdurend groeiende gezag van verzetsgroepen op de Westelijke Jordaanoever is de sleutel om de zionistische vijand op de knieën te krijgen, en deze koers moet worden voortgezet,” zei Khamenei.

De VS drong ondertussen aan op een deëscalatie na de dodelijke strijd en twee afzonderlijke gewelddadige incidenten die later op de dag plaatsvonden, waaronder een vermeende aanval met een autoram tegen Israëlische soldaten en een Palestijn die werd doodgeschoten nadat hij een brandbom naar troepen had gegooid.

An explosive charge left by Palestinians detonates before an Israeli armoured vehicle during an Israeli army raid in Jenin in the West Bank on June 19, 2023. (Jaafar ASHTIYEH / AFP)

“De VS dringt aan op deëscalatie tussen Israël en de Palestijnen. Het geweld van de afgelopen dag heeft geleid tot vele doden en gewonden onder Palestijnen en de IDF, onder andere in Jenin. We roepen beide partijen op om af te zien van acties die de spanningen doen escaleren,” aldus een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De spanningen tussen Israël en de Palestijnen zijn het afgelopen jaar hoog opgelopen, waarbij het leger bijna dagelijks invallen deed op de Westelijke Jordaanoever, te midden van een reeks dodelijke Palestijnse terreuraanslagen.

Sinds het begin van het jaar hebben Palestijnse aanvallen in Israël en de Westelijke Jordaanoever aan 20 mensen het leven gekost en raakten nog meer mensen ernstig gewond.

Volgens een telling door The Times of Israel zijn er in die periode 124 Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever gedood, de meesten tijdens gevechten met veiligheidstroepen, maar sommigen waren niet-betrokken burgers en anderen werden onder onduidelijke omstandigheden gedood.

________________________________________________________

Bronvermelding:

Datum:
20-6-2023

Auteur:
Emanuel Fabian

Beeld:
Defense Minister Yoav Gallant visits soldiers injured during an IDF raid of Jenin at Haifa’s Rambam Medical Center on June 20, 2023. (Nicole Laskavi/Defense Ministry)

 

EN / NL/ עב