Het heeft 2.000 jaar geduurd maar de in de jaren 1930 ontdekte, en sindsdien opgegraven Roman Square, dat stamt uit het jaar 135 vChr. onder de Damascuspoort in Jeruzalem, is nu open om te worden bezocht.

“Het is als een laag cake”, zo beschreef Gura Berger, woordvoerster van de Oost-Jeruzalemse ontwikkelingsmaatschappij, in het Hebreeuws bekend als Pituach Mizrach Yerushalayim (PAMI), de historische site.

Zondag kregen journalisten de kans om in de voetsporen te treden van degenen die zo’n 2000 jaar geleden aan deze kant van de stad leefden als onderdeel van de inhuldiging van het Romeinse plein, dat onlangs werd heropend door PAMI en het ministerie van Jeruzalem en erfgoed.

De entree, die leidt naar de trappen van een toren die flankeert de Romeinse poort gebouwd in 135 CE en is te vinden onder Damascus Gate in de oude stad van Jeruzalem. Screenshot YouTube

De lagen van tijd zijn duidelijk zichtbaar vanaf de Romeinse bogen op de poorten tot de stenen gebruikt tijdens de verschillende periodes in de geschiedenis, de architectuur en de grote dreigende torens die zowel de Romeinse poort als de Damascus-poort flankeren.

Berger vertelde, dat de poort en het plein in de jaren 1930 werden blootgelegd en opgravingen werden gedaan in de jaren 1960 en de jaren 1980.

Archeoloog, Dr. Shlomit Weksler-Bdolah van de Israel Antiquities Assocation (IAA) legde, uit dat ze tot voor kort geloofden dat de stad onder de Romeinse en Byzantijnse bezetters ommuurd was, maar ze hadden ontdekt dat dit niet het geval was.

Wat ze ook als ‘buitengewoon’ benadrukte, waren de ‘twee torens aan weerszijden van de poort’, die er nog steeds staan ​​en door de Ottomanen werden bewaard toen ze in de 16e eeuw onder Sultan Suleiman de Grote Damascus-poort bouwden.’

Weksler-Bdolah wees erop dat de Romeinse overwinningspoort werd gebouwd door keizer Hadrianus Augustus om de triomf van zijn leger over Joden te tonen tijdens de opstand van Bar Kochba die ongeveer drie jaar duurde.

Ze nam de aanwezigen mee op een reis door de tijd, daarbij eerst de geschiedenis van de Damascus Poort uitleggend, daarna onder de poort door om verschillende bewijzen van Kruisvadersgeschiedenis uit de 11e en 12e eeuw te tonen die ook de restanten van een nieuwe voorste poort bevatte die een paar meter boven die van Romeinse Poort was gebouwd en ten slotte naar de in de 2e eeuw gebouwde Romeinse poort en het plein.

Volgens Weksler-Bdolah was er in de tijd van de Kruisvaarders ook een kapel naast het gebied van de Romeinse poort en werd er ook een waterput gevonden. De Romeinse poort was ook nog in gebruik tijdens de Byzantijnse periode.

Terwijl de groep op weg was naar de historische plek, wees Berger op een markering in een van de stenen in oude Herodiaanse stijl, die groot, vlak en glad zijn.

“Dit was een merkteken dat door de steenhouwer was gemaakt om aan te geven hoeveel stenen er waren gemaakt, zodat hij wist hoeveel stenen hij had gemaakt voor betaling,” zei ze.

Weksler-Bdolah legde uit dat “elke laag aangeeft wanneer een rijk werd verslagen en wanneer een nieuw rijk opkwam omdat ze er bovenop bouwden en in sommige gevallen de achtergelaten infrastructuur gebruikten.

“De Ottomaanse muur, die een ander, kleiner soort steen gebruikte, werd gebouwd bovenop deze oude fundamenten,” voegde ze eraan toe.

De prachtige poort heeft nog steeds de basis van twee bogen die de zijkanten flankeren. Het heeft ook een Romeinse inscriptie op de bovenkant die de archeologen konden ontcijferen, waarin staat dat deze poort de ingang was van Aelia Capitolina, zoals Jeruzalem werd hernoemd na het neerslaan van de Bar Kochba-opstand.

De centrale boog is ongeveer 40 meter breed, terwijl de poort zelf ongeveer 20 meter lang is en destijds prachtig was versierd waarvan de overblijfselen hiervan nog steeds zichtbaar vandaag.

Het was hier dat iedereen die door de poort naar de stad ging, een verharde weg, belasting moest betalen om naar binnen te gaan.

Berger liet zien hoe de vloer, die nog steeds de originele is, groeven heeft uitgehouwen in de stenen om te voorkomen dat karren of strijdwagens zouden wegglijden wanneer ze nat waren.

Tijdens de inhuldigingsceremonie benadrukte de burgemeester van Jeruzalem, Moshe Lion, zijn trots en opwinding over het feit dat hij op deze site was. “Dit is slechts een klein stukje van de geschiedenis van het Joodse volk in Jeruzalem,” zei hij, eraan toevoegend dat de geschiedenis van deze poort “belangrijk voor ons is, we moeten trots zijn op deze geschiedenis.”


Bronvermelding
Datum:        11-01-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:         Screenshot Youtube
Website:      https://www.joods.nl/


 

 

EN / NL/ עב