Ondanks de coronamaatregelen slaagt Museum Sjoel Elburg erin zich op de kaart te zetten en het jaar 2020 ‘positief’, dat wil zeggen met zwarte cijfers, af te sluiten. Zo vonden enkele duizenden bezoekers in 2020 toch hun weg naar Museum Sjoel Elburg, in een jaar dat bedoeld was om groots uit te pakken in het kader van 75 jaar vrijheid.
Op 12 maart 2020 werden de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus afgekondigd: de Sjoel moest sluiten. Dit had de nodige consequenties voor geplande exposities en voor de financiën. Op 1 juni 2020 mochten we weer open, zij het met zware voorzorgsmaatregelen. Dankzij de prestigieuze expositie “Vermoorde kunst” – waarvoor Museum Sjoel Elburg een samenwerking met het Noord-Veluws Museum Nunspeet aanging – konden er een groot aantal bezoekers worden verwelkomd. De Gelderse CDA-gedeputeerde Peter Drenth bracht een bezoek aan het museum, net als de Duitse ambassadeur Dirk Brengelmann. In de maand september ontving het museum meer bezoekers dan het ooit in deze maand had ontvangen. Deze situatie duurde tot 15 december, toen in verband met de nieuwe opmars van het coronavirus een tweede lockdown werd afgekondigd en de deuren weer werden gesloten.
In 2020 boden veel bedrijven hun (betaalde) hulp aan om een verantwoorde openstelling te realiseren, maar we deden het op eigen kracht. Via Rabo ClubSupport kwam een mooi bedrag binnen. Overheden boden hun financiële ondersteuning aan. De penningmeesters onderzochten alle aanbiedingen. De provincie Gelderland en het Mondriaanfonds droegen effectief bij, waardoor de financiële verliezen beperkt bleven en Museum Sjoel Elburg het jaar 2020 met zwarte cijfers kon afsluiten.
Intussen popelen tientallen vrijwilligers om weer aan de slag te gaan in het museum. De vaste collectie werd in 2020 verrijkt met schenkingen; de wisseltentoonstelling ‘Lichtdragers’ is tot en met 28 augustus 2021 te zien. De film ‘Onderduiken op de Noordwest-Veluwe’ ligt klaar voor gebruik wanneer de schoolklassen weer komen. De ontwikkelde fietsroute langs talrijke onderduikadressen blijft beschikbaar.
Dit voorjaar, 2021, staat Museum Sjoel Elburg aan de buitenkant in de steigers voor een grote onderhoudsbeurt. Dat is nodig om het historische monumentale synagogegebouw te bewaren voor de toekomst. Zodra de overheid het sein ‘coronaveilig’ afgeeft, opent het Museum haar deuren voor het publiek. Om met hernieuwd elan te werken aan de missie om de verdwenen joodse gemeenschap van Elburg en omstreken present te stellen, met de hulp van vrijwilligers, exposanten, financiers en overheden – waar we zeer erkentelijk voor zijn.
Lees hier het complete jaarverslag van Museum Sjoel Elburg over 2020.