Een Arabische christen uit Nazareth heeft zijn kerk ertoe bewogen, tijdens de Corona-crisis voedselpakketten af te leveren bij de ouderen en behoeftige gezinnen. Wat de burgemeester verbaasde was dat de gemeente ook matzes leverde aan Joodse gezinnen om Pesach te vieren.

Israel Today sprak met Salim, een Arabische dominee die van Israël en het Joodse volk houdt.
‘Toen ik burgemeester Ronen Plot om half acht ’s ochtends belde, was hij net zo verbaasd als ik dat op dat moment de telefoon rinkelde. Burgemeester Plot van Nof HaGalil, de Joodse gemeenschap in het noorden van Galilea, was verbaasd dat juist een Arabier Joodse gezinnen wilde helpen. Maar het idee dat een kerk uit Nazareth dozen vol met matzes zou afleveren om Joodse burgers in staat te stellen Pesach te vieren, leek onvoorstelbaar.’

Bij de burgemeester van Nof Hagalil

‘We willen voedsel, ongezuurd brood en wijn leveren voor onze Joodse medemensen, zodat ze het Pesach kunnen vieren’, vertelde dominee Salim aan de burgemeester. ‘Toen ik burgemeester Plot vertelde over de plannen, wilde hij me persoonlijk ontmoeten om meer te weten te komen over onze kerkelijke gemeente,’ zei hij.

De dominee vertelde Plot dat zijn kerk van het Joodse volk houdt. ‘Ik haatte de Joden’, legde Salim uit, ‘omdat ik dacht dat ze mijn Verlosser gekruisigd hadden!’ Hij vertelt dan verder hoe zijn geloof in de Joodse Messias hem veranderde en hem de liefde voor zijn Joodse medemensen leerde. Nu ziet hij het Joodse volk als zijn ‘oudere broer’.

Naast de humanitaire hulp die dominee Salim verleent aan de door de Corona getroffen Galilese gemeenschap in Nazareth, waar hij is geboren, helpt hij ook als vrijwilliger op het plaatselijke politiebureau.


Bronvermelding
Datum:        29-01-2020
Auteur:        David Lazarus
Beeld:          Israel Today
Website:      https://israeltoday.nl/


 

EN / NL/ עב