De hoge marktconcentratie en het gebrek aan concurrentie verklaren waarom Israël op de achtste plaats staat van de lijst duurste landen om in te wonen, voor Singapore uit.

Niet veel Israëli’s weten dat, terwijl ze hun keuken schoonmaken, de prijs die zij voor hun Palmolive vloeibare zeep en Ajax-raamspray hebben betaald landelijk wordt bepaald door één enkele Israëlische importeur en distributeur, die hen ook voorziet van hun Colgate en Elmex tandpasta, Revlon en Neutrogena schoonheidsproducten, Speed Stick deodorant, pleisters en meer.

Al deze merken behoren tot het exclusief recht voor verkoop van een bedrijf waar maar weinigen van hebben gehoord, genaamd Schestowitz. Opgericht in 1954 door Shimon Schestowitz en tegenwoordig gerund door Yoni Schestowitz, heeft het bedrijf ook de exclusieve import- en distributierechten voor bekende modemerken zoals Abercrombie&Fitch, Issey Miyake, Burberry, Calvin Klein en Jimmy Choo.

Koop je Oral B-tandenborstels, Gillette-scheerapparaten, Wella-shampoo of Head&Shoulders tegen roos of geniet je van een reep Cadbury’s chocolade, Toblerone, Oreos of Pringles? De kassaprijzen voor die producten zijn vastgesteld door weer een andere weinig bekende, maar belangrijke importeur en distributeur, genaamd Diplomat.

Diplomat is opgericht in 1963 als een partnerschap tussen de Amerikaanse familie Mendel en de Israëlische familie Wyman. Momenteel wordt het bedrijf gerund door Noam Wyman, die onder de radar opereert en interviews met de media schuwt. Het dagblad ‘The Marker’, dat vanaf 2008 vrijwel dagelijks artikelen publiceert en campagne voert tegen de concentratie van economische macht in Israël, heeft hem (in het Hebreeuws) “Mr. Hoge kosten van levensonderhoud” betiteld.

Samen hebben Schestowitz en Diplomat de exclusieve rechten om een enorm aantal merkproducten die in de meeste Israëlische huishoudens te vinden zijn te importeren en te distribueren.

Dit soort gecentraliseerde controle is overal in de Israëlische economie te vinden. Het onderdrukt de concurrentie, zorgt ervoor dat de prijzen hoog blijven en maakt duidelijk waarom de Joodse staat eerder deze maand werd gerangschikt als het achtste land ter wereld waar de kosten van levensonderhoud het hoogst zijn. Negen jaar na de massale landelijke protesten tegen die hoge kosten van levensonderhoud huist Israël nog steeds meer monopolie bedrijven dan de VS of enig Europees land.

Lees hier meer…

____________________________________
Bronvermelding
Auteur: Sue Surkes
Datum: 26 februari 2020
Website: www.timesofisrael.com
Afbeelding: Yonatan Sindel | Flash90
___________________________________

EN / NL/ עב