Minister van Defensie Naftali Bennett (Yamina) sprak met 103 FM-radio over zijn defensiebeleid en de dreigingen waarmee Israël momenteel wordt geconfronteerd.

De grootste verandering die nu plaatsvindt, is dat we de tactische oorlogen tegen Hamas en Hezbollah afzwakken, zodat we het grootste deel van onze energie kunnen richten op Iran zelf. In plaats van te vechten met Hezbollah en Hamas, gebruiken we onze militaire, economische en diplomatieke inspanningen om Iran te verzwakken, omdat het de kop van de slang is. De strijd tussen de oorlogen in wordt aanvallend, omdat we de Iraniërs uit Syrië willen verwijderen. Iran wordt zwakker en misschien kunnen we een derde oorlog in Libanon voorkomen.

Op de vraag waarom hij de strafmaatregelen tegen Gaza vermindert, zei Bennett:

We gebruiken een tactiek van beloning van straf [aka wortel en stok]. Als het rustig is, is het goed voor hen. Als het niet rustig is, is het slecht voor hen. Wanneer er rust heerst, zijn er handelaren, is er import en export, een uitgebreide viszone, en vallen we ze niet aan. Wanneer er [explosieve] ballonnen zijn sluiten we alles opnieuw en bombarderen we hun basissen en fabrieken voor raketproductie. Ik keur persoonlijk elk doel goed en er zijn geen discussies, dat garandeer ik u.

Hij zei ook dat ondanks de milde acties, de inspanningen om de Israëli’s in Gaza te bevrijden blijven:

We houden de lichamen van terroristen vast en we vangen Hamas-leden die de grens oversteken, om de pijn van de andere kant te vergroten. Dat is onderdeel van de verandering die ik heb ingezet.

Over zijn relatie met de Israëlische premier Binyamin Netanyahu zei Bennett:

Netanyahu heeft me aangevallen in de politiek, maar inzake veiligheid staat hij me toe om samen te werken en werken we in volledige harmonie. Ik ben de verantwoordelijke volwassene aan de rechterkant. Ik gun het onze vijanden, [Hezbollah-leider Hassan] Nasrallah en [Hamas-leider Yahya] Sinwar, alsmede onze politieke rivalen aan de linkerzijde, niet dat ze de minister van Defensie en premier zien kibbelen.

Hij haalde ook scherp uit naar de centrum-linkse Blauw & Witte partij (Kaḥol Lavan) en noemde deze een linkse anti-religieuze partij is die probeerde de hesder yeshivas te sluiten. Hesder is een Israëlisch yeshiva-programma dat geavanceerde Talmoedstudies combineert met militaire dienst in de Israel Defense Forces, meestal binnen een religieus zionistisch kader.

Hij voegde eraan toe dat voorzitter van Blauw & Wit (Kaḥol Lavan), Benny Gantz en parlementsid Ya’alon “de Hamas-tunnels toestonden waardoor we [met Operatie Protective Edge] te maken kregen. Ik vocht en veroorzaakte hun vernietiging. Ik wilde een verrassingsaanval, maar dat stonden ze niet toe en we betaalden daar een zware prijs voor.

Tijdens de Operatie Protective Edge van 2014 was Gantz IDF-stafchef en Ya’alon was minister van Defensie. Hij merkte ook op dat Yair Lapid en Ofer Shelah van Blauw & Wit “80.000 mensen uit hun huizen willen verwijderen” en ook: “Ik blijf alleen minister van Defensie als Yamina voldoende stemmen heeft,” voegde Bennett eraan toe.

Met betrekking tot de vorige twee verkiezingen, gehouden in april en september 2019, legde hij uit:

Dit was een jaar van ups, en vooral van downs. Een jaar van zware tegenslagen. Ik werd een burger en ik kan niet zeggen dat ik geleden heb. Ik heb een half jaar met mijn gezin genoten. Ik heb ook een ‘primeur’: ik heb veel uit de Torah geleerd in die periode. Ik ben een zeer gelovige ziel en het is waar dat ik in de praktijk meer ‘licht’ ben maar ik heb een heel groot geloof in G’d en ik geloof dat zolang we hier op deze wereld zijn, we heel hard moeten werken.

Bronvermelding
Datum:        20-02-2020
Website:      https://www.jpost.com


 

EN / NL/ עב