Minister van Defensie Benny Gantz heeft vijf militaire inbeslagnames uitgevaardigd waardoor voorwerpen die Hamas had geprobeerd Gaza in en uit te smokkelen voor zijn militaire vleugel in beslag worden genomen. Hamas besloot tot de smokkel doordat de twee grensovergangen naar Gaza – Kerem Shalom en Erez – gesloten bleven wegens de aanhoudende gevechten.

De IDF had de items in beslag genomen in de dagen net voorafgaand aan de 11-daagse IDF-Hamas-oorlog, bekend als Operatie Guardian of the Walls die op 10 mei. begon en vrijdag 21 mei eindigde. Het heeft dus nu de officiële confiscatiebevelen uitgevaardigd voor de items.

De in beslag genomen items zijn een miljoen sjekel (€ 250.000) aan goud dat Hamas en andere terreurgroepen vanuit Gaza naar Judea en Samaria probeerden te smokkelen om terreuraanslagen op de Westelijke Jordaanoever te financieren. Het goud, dat in totaal 13 kilo woog, had de vorm van spijkers en was verborgen in houten pallets.

Andere items die in beslag werden genomen, waren onder meer zendingen kaliumchloride, glycerine, polyurethaan, polyester, glasvezel en communicatieapparatuur. Deze worden allemaal beschouwd als producten voor tweeërlei gebruik, wat betekent dat ze zowel een civiel als een militair doel hebben.

Kaliumchloride. Foto Ministerie van Defensie

De IDF heeft sinds het begin van het jaar ongeveer 20 van dergelijke bevelen tot inbeslagname van terreur bestemde voorwerpen uitgevaardigd.


Bronvermelding:
Datum:        25-05-2021
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Dit moesten spijkers voorstellen maar zijn in wezen dunne goudstaafjes om Hamas aanhangers op de Westbank mee te betalen. Foto ministerie van Defensie
Website:      israelnieuws.nl

EN / NL/ עב