Het ANP meldt, dat minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) deze week met een handelsmissie in Israël en de Palestijnse gebieden is. Als de situatie het toestaat gaat ze ook naar de Gazastrook.

Het bezoek komt op een moment dat de situatie extra gespannen is. De Amerikaanse president Donald Trump presenteerde vorige week zijn vredesplan voor de regio. Dat werd al op voorhand door de Palestijnen verworpen.

Kaag gaat maandag en dinsdag langs in Israël. Woensdag en donderdag doet ze de Palestijnse gebieden aan. In haar kielzog reizen zestien bedrijven en instellingen mee waaronder Philips, Royal IHC en vertegenwoordigers van enkele universiteiten.

Naast bezoeken aan bedrijven en onderwijsinstellingen staan er ook ontmoetingen met onder meer Israëlische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties op de agenda.

Het bezoek aan het door Hamas bestuurde Gaza aankomende donderdag gaat alleen door als de veiligheidssituatie het toelaat. Direct na de presentatie van Trumps vredesvoorstel bestookte Hamas het zuiden van Israël met raketten en clusterballonbommen, waarop de IDF Hamas-doelen bombardeerden.

In het sterk verpauperde Gaza zijn georganiseerde protesten tegen het vredesplan van Trump. Kaag wil hier langs bij ICT-ondernemers, een aardbeienboer en een waterzuiveringsinstallatie. Ook heeft ze hier een gesprek met de minister verantwoordelijk voor waterzaken.

___________________________________________
Bronvermelding
Auteur: ANP; bewerkt door redactie Radio Israel.nl
Datum: 3 maart 2020
___________________________________________

EN / NL/ עב