“De coronacrisis is een geestelijke zegen.” Voorganger Israel Iluz in Kiryat Shmona kan het niet duidelijker zeggen. “Het is een soort hemelse trompet die ons wakker schudt. Die ons op onze knieën brengt en laat zien dat wij niet in controle zijn.” Iluz heeft de afgelopen maanden veel openheid voor het Evangelie gezien onder Israëli’s. Er zijn deuren geopend en mensen gedoopt.

Iluz spreekt met veel mensen die bang zijn. “Ze vragen zich af waarom de coronacrisis er is. Wij vertellen dat ons leven in Gods hand is. Dat we eerst het Koninkrijk van God zoeken en dat het aan Hem is om te voorzien in al het andere. En dat doet Hij.” De gemeente houdt diverse discipelschaps trainingen, voor mannen en vrouwen apart.

Maandenlang zagen gemeenteleden van de gemeente KiryatShmona elkaar alleen online via het scherm. Maar sinds begin augustus zijn samenkomsten tot 20 personen weer toegestaan. Iluz vertelt aan de telefoon dat er geen duidelijke regel geldt over anderhalve meter afstand. “Er zijn zoveel verschillende en tegenstrijdige regels in dit land. Ze laten het een beetje over aan de wijsheid van de mensen. Wij dragen wel zoveel mogelijk de mondkapjes.”

In Israël heerst grote verdeeldheid. Tussen rechts en links, tussen religieus en seculier. Iluz: “Wij hebben nog nooit zoveel protesten tegen de regering gezien als nu. En soms dringen al die discussies die uit Amerika komen ook de gemeente binnen. Maar Christus staat in het centrum en we laten het niet toe dat er verdeeldheid ontstaat binnen de gemeente.”

Jongeren voetballen
Bijzonder zijn de contacten die de afgelopen tijd zijn ontstaan met Libanese christenen in het nabij gelegen Metulla. Deze Libanezen (7000 in totaal) zijn in 2000 door Israël opgenomen nadat het IDF zich terugtrok uit Zuid-Libanon. De tweede generatie die nu opgroeit, is veel meer Israëlisch dan hun ouders. Iluz: “Door te voetballen komen onze jongeren in contact met hen. Eén man kwam al twee keer naar onze samenkomst en ontdekte dat wij net als zij zijn. Dit is ons grootste getuigenis naar onze omgeving: dat we als Jood en Arabier samen zijn als broeders in één huis. Dat is een zichtbare vrucht van het koninkrijk.”

De afgelopen maanden is de gemeente ook betrokken geweest bij de distributie van voedselpakketten. CGI ondersteunt een aantal gemeenten die hierbij betrokken zijn. Met name overlevenden van de Sjo’a en mensen die hun baan hebben verloren, maken daar dankbaar gebruik van.

De economische crisis als gevolg van de coronacrisis treft Israël hard. Heel veel mensen hebben hun baan verloren, het werkloosheidspercentage ligt boven de 20 procent. Het getuigenis dat uit gaat van de voedselhulp is groot. Blijf daarom geven! Via ons noodfonds.En kijk op de website voor gerichte donaties aan onze projecten.


Bronvermelding:
Datum:        26-10-2020
Beeld:          CIP
Website:      cip.nl


 

EN / NL/ עב