Een meerderheid van de Israëli’s wil dat de Blauw-en-Wit leider Benny Gantz een regering vormt, bij voorkeur met Likoed, premier Benjamin Netanyahu en de religieuze partijen. Lukt het hem of een ander Knesset-lid niet om een regering te vormen, dan volgen weer verkiezingen.

Bennz Gantz, voorzitter van de partij Blauw en Wit, heeft nog maar anderhalve week om een regering te vormen. Mocht hij falen, dan geeft de Israëlische president Roeven Rivlin alle parlementsleden van de Knesset 21 dagen de tijd om het eens te worden over een kandidaat uit hun gelederen. Minstens 61 leden moeten de kandidaat steunen en hem voorstellen aan de president. Als deze 61 afgevaardigden niet worden gevonden, zullen de burgers van Israël voor de derde keer binnen een jaar naar de stembus worden geroepen. In feite wil niemand deze derde verkiezingen.

Volgens een peiling van het programma ‘Meet the Press’ van TV-zender Channel 12, wil een meerderheid van de Israëli’s dat Benny Gantz een regering vormt in de tijd die hij nog heeft. De meerderheid van de respondenten, 54 procent, steunt dit samen met Likoed en premier Netanyahu en de religieuze partijen.

Daarvan wil 29,1 procent een regering met de Likoed onder leiding van Benjamin Netanyahu en de religieuze partijen. 20,3 procent was voorstander van een regering met de Likoed zonder Netanyahu, 19 procent gaf de voorkeur aan een centrum-linkse regering met Yisrael Betenoe en de steun van de Verenigde Arabische Lijst. 17,9 procent geeft de voorkeur aan een regering met Likoed zonder Netanyahu, maar met de religieuze partijen.

De peiling omvatte ook een vraag over een mogelijke derde verkiezingsronde. De vraag was of de kiezers bij nieuwe verkiezingen op dezelfde partij zouden stemmen als bij de laatste verkiezingen, of dat ze op een andere partij zouden stemmen. 67,9 procent antwoordt dat ze op dezelfde partij zullen stemmen, 6,6 procent zal op een andere partij in hetzelfde blok stemmen. Slechts 2,4 procent zou bij nieuwe verkiezingen van blok veranderen.

Israëlisch-Palestijns conflict
Dan was er nog een vraag over het Israëlisch-Palestijnse conflict. 60,9 procent van de respondenten sprak zich uit voor verdere vredesonderhandelingen tussen Israël en de Palestijnse Autoriteit, 31,7 procent was tegen en 7,4 procent kon geen antwoord geven.

Een andere vraag ging over de mogelijkheid om naast de Staat Israël een Palestijnse Staat te vormen. Hier is een meerderheid van 48,7 procent tegen. 43,8 procent was voor, de rest was onbeslist.

 

———-

Bronvermelding

Auteur: Redactie Israel Today

Datum: 10 november 2019

Afbeelding: Hadas Parush/Flash90

website: www.israeltoday.nl

 

 

 

 

EN / NL/ עב