Uit een enquête van afgelopen zomer blijkt dat 58 procent van de Duitsers wil dat Turkije uit de NAVO wordt gezet vanwege het recente militaire offensief in Syrië. Er is zelfs een sterkere Duitse steun voor economische sancties en exportverboden tegen het land.
Een meerderheid van de Duitsers gelooft dat Turkije uit de NAVO moet worden gezet vanwege het militaire offensief van Ankara in Noord-Syrië dat in oktober begon, volgens een onderzoek dat dinsdag werd vrijgegeven.
Het YouGov-onderzoek, in opdracht van persbureau dpa, interviewde meer dan 2.000 volwassen Duitsers tussen 25 en 28 oktober en vond dat 58% van mening is dat Turkije moet worden verwijderd uit de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie (NAVO), de intergouvernementele militaire alliantie van 29 Europese en Noord-Europese landen. Amerikaanse landen. Slechts 18% was tegen het idee.
Een groter deel van de Duitsers wilde dat de Duitse regering een hardere houding aannam tegen Turkije, met 61% voor economische sancties tegen het land van president Recep Tayyip Erdogan, terwijl 69% een volledig verbod op wapenuitvoer steunde.
De Duitse regering heeft beperkte wapenverkoop aan Turkije sinds Erdogan op 9 oktober het militaire offensief in Noord-Syrië lanceerde – maar er is geen volledig verbod op wapenverkoop aan het land, zoals eerder beloofd door de Duitse bondskanselier Angela Merkel.
Hoewel het oprichtingscharter van de NAVO het voor een lid mogelijk maakt om de militaire alliantie te verlaten, is er geen mechanisme dat aangeeft hoe een land door andere staten in de alliantie kan worden opgestart. Het verwijderen van een land uit de NAVO zou een ingewikkeld en langdurig proces zijn dat de goedkeuring van en ratificatie door alle lidstaten nodig zou hebben.
In Duitsland hebben veel politici van de linkse partij ook opgeroepen tot de uitwijzing van Turkije, en de waarnemend voorzitter van de centrum-linkse SPD-fractie, Rolf Mützenich, heeft het lidmaatschap van Turkije op dezelfde manier in twijfel getrokken.
De voormalige Duitse minister van Buitenlandse Zaken Sigmar Gabriel vertelde de Duitse Tagesspiegel echter dat het verdrijven van Turkije van de NAVO zou leiden tot een “nieuw groot veiligheidsrisico aan de oostgrens van de EU”.
Bovendien benadrukten de leden van de NAVO minstens een week lang het strategische belang van Turkije als brug tussen Oost en West. Turkije heeft ook het tweede grootste leger in de NAVO, na de VS, waardoor het een belangrijke bijdrage levert aan de militaire capaciteiten van de defensiealliantie.
De spanningen tussen Ankara en de NAVO-partners zijn de afgelopen maanden gestaag toegenomen, zoals toen Ankara eerder deze zomer het door Rusland gemaakte S-400-raketsysteem kocht en begon te ontvangen.
– – – – –
Bronvermelding
Datum: 23-07-2019
Website: https://www.jpost.com
– – – – –