Tienduizenden Israëli’s verzamelden zich zaterdagavond op het centraal gelegen Habima-plein in Tel Aviv voor een massaprotest tegen voorgestelde hervormingen die de wetgevende macht van Israël, de Knesset, en de regering van de onlangs gekozen premier Benjamin Netanyahu meer controle over het rechtssysteem zouden geven.

De menigte was tijdens de demonstratie te horen scanderen: “Bibi ga naar huis”, “Schande” en “Democratie”.

Een kleiner deel van de demonstranten probeerde een groot knooppunt op de Ayalon Highway te blokkeren, maar de Israëlische politie maakte een einde aan de activiteiten. Extra protesten vonden ook plaats in Haifa en Jeruzalem, buiten het huis van de Israëlische president Isaac Herzog, volgens de organisatoren.

De protesten waren het hoogtepunt van de groeiende spanningen in het land na een aankondiging afgelopen woensdag over “de eerste fase” van de gerechtelijke hervormingsplannen van de regering, die een opheffingsmechanisme voor de Knesset zouden instellen om wetten te herstellen die door de rechtbank ongeldig zijn verklaard.

Tienduizenden Israëli’s protesteren tegen de huidige Israëlische regering in Tel Aviv, 14 januari 2023. (Foto: Avshalom Sassoni/Flash90)

 

De nieuwe rechtse minister van Justitie van Israël, Yariv Levin, en Simcha Rothman van de Religieuze Zionisme-partij, voorzitter van de Commissie Grondwet, Recht en Justitie, kondigden aan dat de controversiële gerechtelijke herziening de Knesset ook de macht zou geven om uitspraken van het Hooggerechtshof te vernietigen, de coalitie volledige macht zou geven om rechters van het Hooggerechtshof te benoemen, het Hooggerechtshof ernstig zou beperken van het vetorecht en het parlement in staat zou stellen wetten opnieuw te maken die het hof niet kan annuleren met een meerderheid van slechts 61 Knesset-leden.

Leden van de oppositie leidden de demonstratie, waaronder enkele van de topleiders van Israël, zoals de voorzitter van de Nationale Eenheid en voormalig minister van Defensie Benny Gantz, de voorzitter van de Arbeid Merav Michaeli, de voorzitter van de Ra’am-partij Mansour Abbas en veel politici van de Yesh Atid-partij van voormalig premier Yair Lapid. Zij stellen dat de hervorming de fundamentele burger- en minderheidsrechten zou wegnemen.

Afgelopen donderdag waarschuwde esther Hayut, opperrechter van het Israëlische Hooggerechtshof, zelf dat de hervorming een “fatale klap” zou toebrengen aan de democratische aard van Israël.

Tijdens het protest sprak de gepensioneerde rechter van het Hooggerechtshof, Ayala Frocaccia, nu de voorzitter van de Movement for Quality Government (MKG) in Israël, als een tegenstander van de hervormingen en informeerde demonstranten dat “er iets heel dieps is gebroken in ons sociale contract”, verwijzend naar de structuur rond de regels van de Israëlische regering voor vele jaren.

“We staan aan het begin van een nieuw tijdperk waarin er een nieuwe definitie van democratie is – geen democratie gebaseerd op waarden, maar een ingekorte democratie die volledig afhankelijk is van de ‘wil van de kiezer’, en die niet langer enig gewicht geeft aan andere fundamentele democratische waarden,” zei Frocaccia.

“We kunnen als liberale samenleving de vernietiging van de waarden aan de basis van ons systeem niet accepteren”, vervolgde ze. “We staan op een cruciaal kruispunt met betrekking tot de waarden van de toekomst van de staat Israël. Met gezamenlijke krachten en met legale middelen zullen we er alles aan doen om de waarden in dit land te beschermen, zodat we een land hebben dat niet alleen sterk en slim is, maar ook een goed en mooi land,” zei Frocaccia.

De wettelijke vertegenwoordiger van MKG, Eliad Shraga, leidde de menigte in oproepen tot “vrijheid, gelijkheid, kwaliteit van de overheid”. Shraga deed een beroep op Herzog om Netanyahu ongeschikt te verklaren om als premier te dienen, verwijzend naar het protest als het “begin van de tegenaanval”.

De voormalige Israëlische minister van Justitie Tzipi Livni werd verwelkomd met luid applaus van demonstranten.

“Een regering in Israël trok ten strijde tegen de democratische instellingen zelf, om zonder zeestraten te regeren. Geen debat, geen legitieme kritiek, maar politieke overname. Nee, verkiezingen geven de machthebbers niet de kans om de democratie zelf te vernietigen”, zei ze. “Gif, leugens, elkaar belasteren, iedereen die er anders over denkt als vijand markeren; allemaal zodat we in stukken vallen en als samenleving zwakker worden voor de grote aanval, de ontmanteling van de verdedigingsmuur van de democratie op alle fronten.”

In een video waren demonstranten met Palestijnse vlaggen te zien die door de politie werden gearresteerd, na orders afgelopen zondag van Netanyahu’s extreemrechtse minister van Nationale Veiligheid Itamar Ben-Gvir om Palestijnse vlaggen te verwijderen die in het openbaar worden gezwaaid.

Protestorganisatoren riepen zaterdag politieagenten op om “scherp op te treden” tegen degenen die zouden voorzien om “de veiligheid van de demonstranten te waarborgen en hen in staat te stellen hun recht op protest en hun vrijheid van meningsuiting volledig uit te oefenen.”

“We vechten ook voor jullie en jullie families”, zeiden ze tegen politiefunctionarissen.

“Ik roep de politie ook op om verantwoordelijk en professioneel te handelen”, zei Labour-leider Merav Michaeli in een bericht aan politieagenten. “Je bent geen gereedschap in iemands spel. Zelfs als de minister van Nationale Veiligheid [Ben-Gvir] heel hard probeert om je te controleren, ben je de politie. Jullie zijn de poortwachters van het publiek en jullie verantwoordelijkheid is om het publiek te beschermen, niet om ertegen op te treden.”

Ondanks zorgen over mogelijk geweld, aanvallen en crowd control, zei de Israëlische politiechef Kobi Shabtai dat er geen grote incidenten werden gemeld.

Er waren waarschuwingssignalen dat dit protest vorige week zou kunnen plaatsvinden toen Netanyahu de voormalige minister van Defensie Benny Gantz veroordeelde voor het niet nemen van maatregelen om de protestmars die afgelopen zaterdag plaatsvond aan te pakken.

Tijdens die demonstratie werden de Israëlische regering en de nieuwe minister van Justitie vergeleken met nazi’s. Gantz zei echter dat de geplande justitiële hervormingen de Israëlische samenleving naar de rand van de afgrond zouden duwen en riep op tot extra anti-regeringsprotesten om het land “te laten beven”.

Op zaterdagavond zei de neef van de Israëlische premier, Dan Netanyahu, dat zijn eigen moeder – een voormalige rechter van het Hooggerechtshof – zich tegen de hervorming zou hebben verzet als ze nog in leven was en verklaarde dat “velen in Israël en in de wereld” de gelijkenis zien tussen de voorgestelde regeringshervormingen en de “machtigingswet” door nazi-Duitsland.

Netanyahu, ter ondersteuning van zijn nieuwe regeringsplannen, betoogt dat deze gerechtelijke hervormingen een evenwicht zullen brengen in de macht van Israël, en stelt dat toenemende politieke macht over de rechterlijke macht “de democratie niet vernietigt” maar eerder “rehabiliteert”.

Een videoclip uit 2012 die op sociale media circuleert, toont de premier die trots is op het verwerpen van soortgelijke gerechtelijke voorstellen, en belooft zich te verzetten tegen wetsvoorstellen die de onafhankelijkheid van het hof in gevaar zouden brengen.

“Ik geloof dat een sterke, onafhankelijke rechtbank het bestaan van alle andere instellingen in een democratie mogelijk maakt”, zei Netanyahu tijdens de toespraak.

“Ik vraag u mij één dictatuur te laten zien, één ondemocratische samenleving, waar een sterk onafhankelijk rechtssysteem bestaat. Dat bestaat niet.”


Bronvermelding:
Datum:        15-01-2023
Auteur:        Redactie
Beeld:          Yonatan Sindel/Flash90)
Website:      All Israel


 

 

EN / NL/ עב