Nadat de Russisch-Oekraïense oorlog uitbrak, zijn meer dan 21.000 Oekraïense, Russische en Wit-Russische immigranten – die in aanmerking komen voor de Wet van Terugkeer – Israël binnengekomen. Hoewel velen een groot aantal immigranten uit Oekraïne verwachtten, kwam bijna de helft van de immigranten uit Rusland.

Verwachtingen versus realiteit
Volgens het Ministerie van Aliyah zijn de meeste van de 21.000 immigranten Israëlisch staatsburger geworden. Het ministerie heeft gemeld dat 1.153 van degenen die in aanmerking komen voor aliyah hun immigratieproces nog niet hebben voltooid.

Van het totale aantal immigranten kwamen er 10.019 uit Oekraïne, 9.777 uit Rusland en 455 aliyah uit Wit-Rusland. Maandag kwamen 211 olim (nieuwe immigranten) uit deze landen aan in Israël.

De Jerusalem Post sprak met verschillende Russische olim die de afgelopen maanden naar Israël waren gekomen en vervolgens vertrokken. De meesten van hen zijn sindsdien teruggekeerd naar Israël en vele anderen zijn van plan om in de nabije toekomst terug te keren.

“Ik ken geen recente immigranten uit Rusland die naar Rusland zijn teruggekeerd zonder toekomstplannen om terug te keren naar Israël,” zei Alex, een Russische Jood die onlangs aliyah maakte vanuit Moskou. “De meeste mensen keerden enige tijd terug naar Rusland omdat de beslissing om naar Israël te komen dringend was en niet goed voorbereid.”

Deze olim voelden de behoefte om zich uit te spreken vanwege het onderzoek van de Post vorige maand, dat beweerde dat ongeveer 1.800 van de Russische olim terugkeerden naar Rusland met hun nieuwe Israëlische paspoorten.

Alex en de rest van de olim die met de Post spraken, hebben gevraagd om anoniem te blijven, omdat ze bang zijn voor bedreigingen van het Russische regime.


Bronvermelding:
Datum:        25-05-2022
Auteur:        ZVIKA KLEIN
Beeld:         Oekraïense Joden keren terug naar Israël. (foto credit: MARC ISRAEL SELLEM)
Website:      https://www.jpost.com/


 

EN / NL/ עב