TIME magazine publiceert jaarlijks een lijst met de honderd beste uitvindingen van het afgelopen jaar. Dit jaar werden niet minder dan negen Israëlische uitvindingen in deze top-100 opgenomen, een wereldrecord. Zeker als je bedenkt dat Israël maar een klein land is.

De nieuwste ontdekking van wetenschappers aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem kwam te laat voor de lijst van TIME -magazine, en kon er niet meer in worden opgenomen, al zou dat zeker het geval zijn geweest als de ontdekking iets eerder was gedaan.

Het gaat om een nieuwe manier waarop chemotherapie kan worden toegepast, zodat die rechtstreeks op de kankercellen inwerkt. Gezonde cellen hoeven dan niet langer te lijden onder de behandeling. Soms is de bijwerking de feitelijke oorzaak van de dood van patiënten. Voor de nieuwe manier van behandelen zijn bovendien ook een minder medicijnen nodig.

Bij het nieuwe procédé wordt het eiwit TRPV 2 in kankercellen geactiveerd. Dit eiwittype zorgt voor een opening in de celwand, zodat de entstof rechtstreeks in de cel kan worden geïnjecteerd. Prof. dr. Alex Binshtok van de Hebreeuwse Universiteit vindt het nog te vroeg om te juichen, maar hij is er zeker van dat dit nieuwe procédé zal leiden tot een andere behandeling van kanker, een behandeling die ook minder pijnlijk voor de patiënten zal zijn. (…)

En dan nog een uitvinding van de Israëlische firma Orcam, die ook betrokken was bij de ontwikkeling van Mobile Eye, het veiligheidssysteem dat in veel nieuwe auto’s al is geïnstalleerd. Orcam heeft My Eye 2.0 ontwikkeld, dat aan een bril wordt vastgemaakt. My Eye 2.0 helpt bij lezen en bij het herkennen van mensen. My Eye 2.0 kan ook barcodes lezen.

Nog een andere Israëlische uitvinding die de TIME -top-100 heeft gehaald, heet Nerivio. Dit apparaat wordt vastgemaakt aan de arm van een migrainepatiënt en werkt pijnverzachtend en volgens een programma dat op de persoon is afgestemd. Nerivio kost minder dan honderd euro en is in de VS al in gebruik.

Dit artikel verscheen in zijn geheel in het januarinummer van het Israel Today Magazine. Klik hier voor een abonnement.

 

 

EN / NL/ עב