Vrijdag zongen duizenden moslimaanbidders gewelddadige leuzen tijdens rellen op de Tempelberg, de heiligste plaats van het jodendom, ook de locatie van de Al-Aqsa-moskee, de op twee na heiligste plaats van de islam. Meer dan 200 Palestijnen en 17 Israëlische politieagenten raakten gewond bij de resulterende schermutselingen.

Maar zo meldden de media het verhaal niet.

Om een van de rapporten door te lezen The New York Times , de BBC , The Guardian , The Washington Post , of de Associated Press , zou men kunnen denken dat de Palestijnse gelovigen ernstig werden mishandeld of misbruikt door hardhandige Israëlische veiligheidstroepen.

Zo’n voorstelling is niet alleen een verdraaiing van de feiten, maar vervaagt ook het grotere plaatje. 

Weggelaten uit rapporten: Palestijnse strijdkreten

“Ya Qassam, Ya Habib / Bomb, bomb, Tel Aviv.”

Dat waren de woorden op de lippen van niet honderden, maar duizenden Palestijnen die zich bij de Tempelberg hadden verzameld om de laatste vrijdag van de maand Ramadan te markeren.

En dat waren niet de enige gewelddadige woorden die werden gehoord: het bekende oude refrein: “Met onze ziel, met ons bloed, zullen we je verlossen, Al Aqsa” werd ook herhaaldelijk gezongen.

Misschien wel het meest flagrante voorbeeld van de bevooroordeelde berichtgeving in de pers kwam in een segment van NPR , waarin gezangen werden genoemd – maar alleen die van een kleine groep joodse extremisten in de afgelopen weken (2:40 in de audiofragment).

De gezangen in het Arabisch, gezongen door duizenden moslimaanbidders tijdens de botsingen op vrijdagavond, werden niet waardig geacht om op te nemen.

Hoewel dit vrijwel geheel niet werd gemeld door buitenlandse media, zou Reuters moeten worden beschouwd als een van de weinige nieuwsorganisaties die melding maakte van het aanzetten tot geweld.

Ondertussen beschreef een zelfbenoemde “pro-vredes” -organisatie, IfNotNow, de haatdragende taal als “inspirerend … Palestijns verzet”.

 

Simplistische ‘Sheikh Jarrah Land Conflict’-omlijsting

In de afgelopen dagen heeft een juridisch debat over het lot van een paar eigendommen in de wijk Shimon HaTzaddik / Sheikh Jarrah in Oost-Jeruzalem internationale krantenkoppen gehaald. Hoewel het duidelijk is dat deze kwestie door relschoppers in Jeruzalem is gebruikt als een oproep om bij elkaar te komen, hebben mediaberichten het verhaal te simpel gemaakt, tot het punt dat de Palestijnse onverdraagzaamheid effectief wordt genegeerd.

Een goed voorbeeld hiervan is een artikel van de BBC dat na de rellen op vrijdagavond werd gepubliceerd.

Het werd geopend door het aantal gewonden te documenteren en de wapens te noteren die door beide partijen werden gebruikt, waardoor de indruk werd gewekt van ‘moedige’ Palestijnse underdogs die het opnemen tegen brutaal Israëlisch veiligheidspersoneel:

Minstens 163 Palestijnen en zes Israëlische politieagenten zijn gewond geraakt tijdens schermutselingen in Jeruzalem, zeggen Palestijnse medici en de Israëlische politie. De meesten raakten gewond bij de Al-Aqsa-moskee, waar de Israëlische politie rubberen kogels en verdovingsgranaten afvuurde terwijl Palestijnen stenen en flessen gooiden.

In de volgende alinea wordt het probleem weergegeven als een probleem dat zich voordoet tegen de achtergrond van een ander:

De spanningen zijn gestegen over de mogelijke verdrijving van Palestijnen van land dat door Joodse kolonisten wordt opgeëist.

Dat is alles. Er werd met geen woord gerept over de recente trend van niet-uitgelokte aanvallen door Palestijnen op Joodse Israëli’s; of de non-stop aansporing door Palestijnse politici , religieuze leiders en media; of dat de frequentie van Palestijns terrorisme tijdens de Ramadan bijna altijd toeneemt.

Palestijns geweld bagatelliseren

Een ander schijnbaar ongemakkelijk feit dat door de media wordt genegeerd, is dat Palestijnse relschoppers grote stenen naar de Tempelberg brachten en ze in de Al-Aqsa-moskee stopten. Video’s van de schermutselingen laten ook zien dat Palestijnen vuurwerk als wapen gebruiken, waardoor de Israëlische grenspolitie wordt gedwongen om schilden te gebruiken om zichzelf te beschermen. Het lijkt er ook op dat lasers werden gebruikt om de agenten af ​​te leiden en te desoriënteren.

Deze videobeelden van de Israëlische politie zijn van onschatbare waarde, omdat het kijkers helpt om goed te begrijpen wat er is vastgelegd in de hoofdfoto die wordt gebruikt door The Washington Post .

Het onderschrift van de foto bij de Post luidt: “Palestijnen reageren als de Israëlische politie verdovingsgranaten afvuurt tijdens botsingen op het terrein waar de al-Aqsa-moskee in de oude stad van Jeruzalem staat.”

De foto toont echter heel duidelijk vuurwerk dat in de lucht explodeert, hoogstwaarschijnlijk het vuurwerk dat door Palestijnen werd gebruikt – met de bedoeling de Israëlische veiligheidstroepen schade toe te brengen – en dat leidde tot een reactie.

En terwijl verdovingsgranaten soms inderdaad door veiligheidstroepen werden gebruikt als een verspreidingsmethode, is dit hoe ze er eigenlijk uitzien als ze ontploffen .

Het lijkt dan ook duidelijk dat het onderschrift van de Post onjuist is.

Ongemeld: Palestijnse machtsstrijd

Voor misschien wel de eerste keer ooit werden dit weekend honderden Hamas-vlaggen op de Tempelberg gevlogen. De terroristische organisatie die de Gazastrook regeert, is toegewijd aan de vernietiging van Israël en dringt kennelijk door in Jeruzalem.

 

Zoals algemeen werd verwacht, heeft de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, onlangs de parlementsverkiezingen geannuleerd die oorspronkelijk gepland waren voor 22 mei. Sindsdien zijn de spanningen toegenomen tussen de Fatah-factie van Abbas, die in wezen de Westelijke Jordaanoever regeert, en Hamas. Als reactie hierop heeft Hamas zijn ophitsing tegen de Joodse staat opgevoerd, in wat veel analisten beschouwen als een poging om zijn publieke profiel te vergroten door zijn nationalistische bonafide te demonstreren.

Helaas wordt nieuwslezers routinematig verstoken van gedetailleerde, genuanceerde berichtgeving over het anderhalf jaar durende intra-Palestijnse conflict. Dit heeft geleid tot fundamentele misvattingen over de relatie tussen Israël en de Palestijnen, maar ook tussen de Palestijnen onderling. In dit geval is het resultaat duidelijk: de lezers blijven verkeerd geïnformeerd over wat werkelijk de oorzaak is van de laatste escalatie van geweld in Jeruzalem.

Emanuel Miller is een schrijver-onderzoeker voor HonestReporting, een in Jeruzalem gevestigde mediawaakhond met een focus op antisemitisme en anti-Israëlische vooringenomenheid, waar oorspronkelijk een versie van dit artikel werd gepubliceerd.

EN / NL/ עב