President Trump maakte donderdagavond bekend dat Israël en Marokko zijn overeengekomen om diplomatieke betrekkingen aan te gaan. Marokko wordt daardoor het vierde Arabische land dat de banden met Israël in vier maanden tijd normaliseerde, na de Abraham-akkoorden met de Verenigde Arabische Emiraten, Bahrein en Soedan.

Het nieuws dat Marokko diplomatieke betrekkingen met Israël aangaat is bij de ongeveer 1 miljoen Israëlis van Marokkaanse afkomst als een prachtig Chanouka geschenk ontvangen.

Velen spraken van ‘het wonder van Chanoukah’.

“Weer een historische doorbraak vandaag!” Trump tweette. “Onze twee grote vrienden Israël en het Koninkrijk Marokko hebben ingestemd met volledige diplomatieke betrekkingen – een enorme doorbraak voor vrede in het Midden-Oosten!”

Israël en Marokko zijn van plan om de in 2002 gesloten economische verbindingskantoren weer te heropenen, en snel te werken om ambassadeurs uit te wisselen en rechtstreekse vluchten te beginnen, zei premier Benjamin Netanyahu.

Als onderdeel van de het aangaan van diplomatieke met Israël kondigde Trump aan dat hij een proclamatie heeft ondertekend waarin hij de Marokkaanse soevereiniteit over de Westelijke Sahara, een omstreden gebied, erkent.

“Marokko’s serieuze, geloofwaardige en realistische autonomievoorstel is de ENIGE basis voor een rechtvaardige en duurzame oplossing voor duurzame vrede en welvaart!” hij twitterde. “Marokko erkende de Verenigde Staten in 1777. Het is dus passend dat we hun soevereiniteit over de Westelijke Sahara erkennen”, voegde Trump eraan toe. Geen enkele andere VN-lidstaat erkennen de Westelijke Sahara als onderdeel van Marokko.

Channel 13-nieuws meldde dat het Witte Huis een ceremonie wil houden om de overeenkomst officieel te maken voordat Trump op 20 januari zijn ambt verlaat.

In hun eerste reacties op de aankondiging van Trump later donderdag prezen premier Benjamin Netanyahu en de Marokkaanse koning Mohammed VI de nieuwste normalisatieovereenkomst.

“Dit zal een heel warme vrede zijn. Op deze Chanukah heeft het vredeslicht nog nooit zo helder gebrand dan vandaag in het Midden-Oosten ”, zei Netanyahu tijdens een Chanoeka-kaarsverlichtingsceremonie aan de Westelijke Muur. Hij zei dat de relatie tussen de volkeren van beide landen “lange tijd gekenmerkt werd door sympathie, respect, genegenheid en liefde”, en hij prees de “historische beslissing” van koning Mohammed om vrede te sluiten.

Premier Benjamin Netanyahu, links, en de Amerikaanse ambassadeur David Friedman bij de Klaagmuur op 10 december 2020, de eerste avond van Chanoeka. Netanyahu prees het “licht” van de aankondiging van de Amerikaanse president Donald Trump dat Marokko en Israël volledige betrekkingen zullen aangaan, uren eerder uitgegeven.  Foto Kobi Gideon / GPO

Koning Mohammed zei in een verklaring dat Marokko in de nabije toekomst drie stappen zou ondernemen om de betrekkingen te bevorderen.

Naast het snel heropenen van de verbindingskantoren, zullen er ook stappen worden ondernomen om snel rechtstreekse vluchten tussen Israël en Marokko mogelijk te maken. Daarnaast zal Marokko met Israëlische hulp innovatieve relaties op economisch en technologisch gebied ontwikkelen.

De koning bedankte Trump voor het erkennen van de Marokkaanse soevereiniteit over de betwiste regio van de Westelijke Sahara.

Koning Mohammed verklaarde het besluit om te normaliseren en haalde onder meer aan: “de historische rol die Marokko heeft gespeeld bij het samenbrengen van de volkeren van de regio en het ondersteunen van veiligheid en stabiliteit in het Midden-Oosten, en gezien de speciale banden die de Joodse gemeenschap van Marokkaanse oorsprong, inclusief die in Israël, heeft naar de persoon van Zijne Majesteit de Koning. “

Na de aankondiging door President Trump vertelde Koning Mohammed donderdag in een telefoongesprek aan de Palestijnse president Mahmoud Abbas dat Rabat achter een tweestaten oplossing voor het Israëlisch-Palestijnse conflict staat, aldus een verklaring van de koninklijke rechtbank. De koning voegde eraan toe dat onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen de enige manier zijn om tot een definitieve, duurzame en alomvattende oplossing voor het conflict te komen.

Israëls minister van Buitenlandse Zaken, Gaby Ashkenazi, zei: “vandaag is weer een geweldige dag voor de Israëlische diplomatie, een dag van licht die past bij de feestdag van Chanoeka.


Bronvermelding:
Datum:        11-12-2020
Auteur:        Joop Soesan
Beeld:          Marokko’s koning Mohammed VI. Foto Koninklijk Paleis Marokko
Website:      joods.nl


 

EN / NL/ עב